Χρονικό της προσφυγικής κρίσης που έγινε μεταναστευτική - Το αγγελούδι σύμβολο

Πάνε 6 χρόνια από τότε που η Κύπρος μπήκε, στον προσφυγικό χάρτη λόγω των πολεμικών συρράξεων που επικρατούσαν στη γειτονιά.

Από τότε μέχρι σήμερα η προσφυγική κρίση, εξελίχθηκε σε μεταναστευτική με μαζικές ροές μεταναστών να καταφθάνουν στις ελεύθερες περιοχές κατά δεκάδες.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, 345 πρόσφυγες από την Συρία, διασώθηκαν από το επιβατικό κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia. Το καράβι είχε τελικό προορισμό την Ιταλία, όταν σχεδόν ναυάγησε ανοικτά της Πάφου. Το κρουαζιερόπλοιο άλλαξε πορεία, προκειμένου

να διασώσει τους εκατοντάδες πρόσφυγες.

Από το 2014 μέχρι σήμερα

Το 2014, η Λιμενική Αστυνομία σε δυο θαλάσσιες επιχειρήσεις διέσωσε συνολικά 340 πρόσφυγες.

Η πρώτη επιχείρηση όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω έγινε στις 25/09/2014. Η επιχείρηση άρχισε ανοικτά της Πάφου και από εκεί μεταφέρθηκαν σώοι στο Λιμάνι Λεμεσού από το πλοίο Salamis Filoxenia στο Λιμάνι Λεμεσού, 195 άνδρες, 70 γυναίκες και 72 παιδιά. Η δεύτερη επιχείρηση για το 2014 έγινε στις 15 Νοεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή Λάρνακας, όπου διασώθηκαν τρεις Σύροι που επέβαιναν βάρκας.

Το 2015 διασώθηκαν συνολικά 154 πρόσφυγες σε τρεις περιπτώσεις ναυαγίων. Η πρώτη σημειώθηκε στις 05/09/2015, στη θαλάσσια περιοχή Κάβο Γκρέκο. Διασώθηκαν από πλοιάριο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Λάρνακας 115 Σύροι πρόσφυγες.

Τον Οκτώβριο του 2015, στη θαλάσσια περιοχή Ποταμού Λιοπετρίου, έγινε η δεύτερη διάσωση και είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά από σκάφος στο λιμανάκι Αγίας Νάπας συνολικά 13 πολιτικών προσφύγων με καταγωγή από τον Λίβανο. Στις 04/11/2015, στη θαλάσσια περιοχή Κάβο Γκρέκο, διασώθηκαν με πτητικά μέσα (ΜΑΕΠ), λόγω κακών καιρικών συνθηκών, και μεταφέρθηκαν στη στεριά, 26 πρόσφυγες, εκ των οποίων 13 ενήλικες και 13 παιδιά.

Το αγγελούδι «σύμβολο»

Η προαναφερόμενη επιχείρηση, αυτή του Νοεμβρίου του 2015 ήταν αυτή που στιγμάτισε τόσο τους άνδρες που είχαν επιχειρήσει όσο και το παγκύπριο. Χαρακτηριστική ήταν η φωτογραφία ενός παιδιού το οποίο με αυταπάρνηση οι άνδρες της Μονάδας Εναέριων Επιχειρήσεων της Αστυνομίας διέσωσαν μαζί με άλλες 25 ψυχές.

(Αφιέρωμα στην εφημερίδα Σημερινή για την ΜΑΕΠ). «Ένα βράδυ που ίσως και να μην ξημέρωνε ποτέ για 26 ψυχές, αν δεν τις έσωζαν οι «φύλακες άγγελοι» των αιθέρων. Ήταν η απαρχή των καραβανιών της προσφυγιάς απ’ τη Συρία. Είκοσι έξι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 13 αγγελούδια, μπήκαν σε μια βάρκα, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα τούς έκανε άσχημα παιχνίδια ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Εκεί ήταν που, με εχθρό τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τα παλληκάρια της ΜΑΕΠ επιχείρησαν χωρίς να λογαριάσουν τίποτα. Επέστρεψαν στη βάση, έχοντας καταφέρει να διασώσουν όλους τους ναυαγούς, οι οποίοι άμεσα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για τις Πρώτες Βοήθειες», είχαν πει τότε μιλώντας στη Σημερινή οι άνδρες που επιχείρησαν τότε στη διάσωση.

Η «Σημερινή» είχε τότε την τιμή να συμπορευτεί μαζί με την Ομάδα που έκανε τη διάσωση στο Κάβο Γκρέκο και αναμοχλεύει στη μνήμη το βράδυ εκείνο. Όλοι μιλούν σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Οι μνήμες από εκείνο το βράδυ είναι πλέον βαθιά χαραγμένες. «Κάναμε αυτό που έπρεπε», λένε όλοι με ένα στόμα και με σκυφτό το κεφάλι. Μακριά από φιλοφρονήσεις και επιδεικτικά σχόλια, οι άνδρες της Μονάδας παρομοιάζουν τα παιδιά αυτά που διέσωσαν σαν τα δικά τους παιδιά και τις οικογένειες που συνόδευαν μερικά εξ αυτών, ως τις δικές τους τότε, το 1974, όταν εμείς ξεσπιτωθήκαμε μετά την τουρκική εισβολή.

Αυξημένες ροές οικονομικών στην Κύπρο

Ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός γιατί έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της Κύπρου, η οποία δεν έχει τις υποδομές να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, και είναι αυτό που πρέπει να κατανοήσουν η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Είναι αυτούς τους μετανάστες που θέλουμε να επιστρέψουμε, είπε ο κ. Νουρής, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κανένα ο οποίος θα σταλεί σε μια χώρα στην οποία θα είναι εν κινδύνω η ζωή του. Είπε πως ενώ  οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας έχουν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών που ποτέ δεν έχει περάσει το 1% του συνολικού πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτός ο αριθμός έχει φτάσει στο 3,8%.

Στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα στα οποία έχει ήδη προσφερθεί διεθνής προστασία, υπάρχουν 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, ενώ υπάρχουν και 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εσωτερικών. Συμπλήρωσε ότι όλοι αυτοί συμποσούνται σε έναν αριθμό που πλησιάζει τις 32 χιλιάδες και φτάνουν στο 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα