Χρίστος Πέτρου: Τι ισχύει για φάρμακο/εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Στο Ράδιο Πρώτο μίλησε Δρ. Χρίστος Πέτρου όσο αφορά τα φάρμακα αλλά και τα εμβόλια που υπάρχουν σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, υπάρχει και φάρμακο, υπάρχει και εμβόλιο, δεν είναι ένας καινούργιος ιός ο οποίος βρέθηκε χθες, δεν είναι κορωνοιός και καμία σχέση δεν έχουν σχέση και στον τρόπο αντιμετώπισης τους. Είναι ένας ιός ο οποίος είναι γνωστός εδώ και 80 χρόνια, κάνει κάποιες εξάρσεις σε περιοχές ειδικά στην Αφρική όπου έχει αποκτήσει και μια ενδημική μορφή.

Ο κ. Πέτρου τόνισε πως, υπάρχει ένα καινούργιο εμβόλιο το οποίο πήρε

άδεια το 2013 το οποίο πρόκειται για εμβόλιο τρίτης γενιάς και υπάρχει σε περιορισμένα απόθεμα εάν προκύψει ανάγκη από την ευλογιά. Έχει αδειοδοτηθεί και στις ΗΠΑ για την ευλογιά των πιθήκων το 2019, αλλά χρησιμοποιήθηκε και σε κάποιες άλλες εξάρσεις όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 αλλά και στην Αφρική και παρουσιάζει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα για αυτό τον ιό.  

«Ο τρόπος που μεταδίδεται είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του κορωνοιού και διαφορετικός ο τρόπος ο οποίος αναπαράγεται. Πρόκειται για έναν DNA ιό που έχει ταυτοποιηθεί τουλάχιστον από τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην Πορτογαλία έχει αναφερθεί η αλληλουχία του και ταυτοποιήθηκε και είναι ένα από τα δύο στελέχη ιού της ευλογιάς των πιθήκων που υπάρχουν στην Αφρική, ένα στέλεχος που άρχισε στη Δυτική Αφρική που υπάρχει στο Κόνγκο» υπογράμμισε.

Αυτό ο ιός, πρόσθεσε, ταυτοποιήθηκε και είναι στην Πορτογαλία τουλάχιστον τα κρούσματα είναι από το τύπο αυτό της Δυτικής Αφρικής που είναι και πιο ήπιος και ήταν και ο ίδιος που φαίνεται να έχει εξάρσεις το 2019 στην Αγγλία και στην Συγκαπούρη.

«Όλοι μπορούν να τύχουν μεταλλάξεων αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αυτόν τον ιό όμως είναι πολύ πιο σταθερός από ότι φαίνεται από τον κορωνοιό. Αν υπάρξει ανεξέλεγκτη μετάδοση που είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει είναι πιθανόν αλλά δεν πρέπει να κοιτάμε αυτό το ενδεχόμενο σε μία λογική με μαζικές ροές που να υπάρχουν αλλαγές» σημείωσε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι, η πρακτική που υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις και υπάρχουν προηγούμενα από την Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο που έγιναν ακριβώς τέτοιας μορφής εμβολιασμού.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για καθολικούς εμβολιασμούς. Οι άνθρωποι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον που έχουν το εμβόλιο για της ευλογιά, αναφέρεται στην βιβλιογραφία ότι έχουν κάποια προστασία, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι εμβολιασμοί θα είναι ακριβώς στοχευμένοι».

Κλείνοντας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όλοι οι άνθρωποι που έχουν στενή επαφή, είτε ανταλλαγή υγρών, είτε ακουμπούν σε πληγές άλλων μπορούν να μολυνθούν.

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρίστος Πέτρου,christos petrou