Χριστοφόρου: Η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη (vid)

Την θέση ότι η Τουρκία εκ των πραγμάτων δεν έχει θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα το φως» του Ράδιο Πρώτο και κληθείς να διευκρινίσει αν η εν λόγω θέση εδράζεται σε πολιτική ή πολιτισμικά κριτήρια, ο κος Χριστοφόρου απάντησε ότι πρόκειται για μια πολιτική τοποθέτηση, αλλά σε

όλα τα επίπεδα.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ως διαχρονική σταθερή θέση ότι η Τουρκία και για πολιτισμικούς λόγους και για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την συμπεριφορά της όσον αφορά στην κατοχή της Κύπρου, δεν μπορεί και δεν έχει εκείνα τα στοιχεία για να θεωρείται χώρα-μέλος της ΕΕ, διαχρονικά. Η θέση αυτή δεν άλλαξε ποτέ και συνεχίζει να είναι σθεναρή», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια Τουρκία απρόβλεπτη, ατίθαση, παρανομούσα, αυθαίρετη και κακός συνεργάτης σε όλα τα επίπεδα, αλλά και κακός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι πάντες διαπίστωσαν.

«Πολλοί αντιλήφθηκαν πόσο δίκαιο είχαμε σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, όταν αυτή έγινε και στην ίδια τη χώρα τους σε βάρος δημοσιογράφων και πολιτών άλλων χωρών», είπε.

Ερωτηθείς αν η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία μετακινεί εκ των πραγμάτων την Κυπριακή Δημοκρατία προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, ο κος Χριστοφόρου απάντησε ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη, κάτι που βοηθάει την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

«Ωστόσο, η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Εκ των πραγμάτων συμμετέχει σε όλες τις συμφωνίες και όλες τις πολιτικές της, άρα η πλάστιγγα ούτως ή άλλως γέρνει δυτικά», είπε.

Ο κος Χριστοφόρου τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού την αύξηση των κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, ο κος Χριστοφόρου απέστειλε επιστολή προς τους Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρει ότι, αν οι ΗΠΑ για έναν Αμερικανό πολίτη έλαβε τέτοια μέτρα και τέτοιες κυρώσεις, η ΕΕ θα πρέπει να προβληματιστεί όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα 200.000 Κυπρίων πολιτών, σχετικά με τι μέτρα και τι κυρώσεις θα πρέπει να ληφθούν ενάντια στην Τουρκία.

«Πιστεύω ότι η περίοδος χάριτος για την Τουρκία από πλευράς ΕΕ έχει λήξει, τουλάχιστον για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο πάντα το τόνιζε, σε αντίθεση με άλλες φωνές οι οποίες ζητούν την εδώ και τώρα ένταξη», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Παιδεία ο κος Χριστοφόρου εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα από τον διάλογο, αλλά και την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα ωφελήσει την Παιδεία και τους μαθητές.

«Στόχος είναι να έχουμε τέτοιους εκπαιδευτικούς που θα διοχετεύουν τέτοια μόρφωση και Παιδεία που θα κάνουν αξιόμαχους τους μαθητές μας στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού», είπε.

Όσον αφορά στο μεγάλο παράπονο των εκπαιδευτικών, ότι από το Υπουργικό Συμβούλιο ελήφθησαν αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και διάλογος με τους εκπαιδευτικούς, ο κος Χριστοφόρου απάντησε ότι ο διάλογος είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό και κάλεσε άπαντες να κάνουν υπομονή, ώστε να δούμε πού αυτός θα καταλήξει.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα