Χριστοφίδης κατά ΔΗΣΥ:«Κάνουν όπως η Αλεπού του Αισώπου»-«Λύστε τα μεταξύ σας»

Για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 και τις εν εξελίξη κομματικές διεργασίες μίλησαν στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο Δημήτρης Δημητρίου του ΔΗΣΥ και ο Χρήστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ με τον δεύτερο να κατηγορεί τον ΔΗΣΥ για παρασκηνιακές δράσεις εμπλοκής στα εσσωκομματικά του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων. 



Μιλώντας αρχικά για τις αποφάσεις της Κεντρικής

Επιτροπής του ΑΚΕΛ, o κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε αρχικά ότι οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες σε κάποιες βασικές κατευθύνσεις. «Εμάς βασικός μας στόχος σε αυτές τις εκλογές, είναι η συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη έγιναν κάποιες επαφές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένες και σε ότι αφορά προγραμματικές συγκλίσεις.

Ερωτηθείς σε ποιο πλαίσιο συνεργασιών για το Κυπριακό είπε «Η ΕΔΕΚ είπε θα επιχειρήσει διάλογο με όμορες δυνάμεις, αποκλείοντας όσους έχουν προαποφασίσει εννοώντα βέβαια και τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ. Με την ΕΔΕΚ υπάρχουν διαφορές στο Κυπριακό αλλά υπάρχει μια ευρύτατη σύγκλιση και εντός και εκτός βουλής για όλα τα άλλα ζητήματα.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει και η ΔΗΠΑ. Αυτή την στιγμή έγιναν κάποιες επαφές και μας ενδιαφέρει να ακούσουμε απόψεις.». Σημείωσε επίσης ότι μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν το προσεχές διάστημα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο για ένα εντατικό διάλογο που θα ενώσει δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου ισχυρίστηκε πως η βάση του ΔΗΣΥ είναι ενωμένη υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. «Αυτή την περίοδο, όλος ο μηχανισμός και τα στελέχη είναι έξω και συνομιλούν με τον κόσμο και τα μέλη της παράταξης. Ως ΔΗΣΥ έχουμε και την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία ότι μπορούμε να Κυβερνούμε την χώρα. Έχουμε και σχέδιο για την επόμενη μέρα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι δεν συνομιλεί με Αβέρωφ αλλά με Στέφανο Στεφάνου, ο κ. Δημητρίου απάντησε «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Αυτό που με ανησυχεί τουλάχιστον προσωπικά για τις δηλώσεις, υπάρχει μια παράκαμψη ή μια υποτονική αναφορά στα περί Κυπριακού. Ακόμα και στην ανακοίνωση της Κ.Ε του ΑΚΕΛ γίνεται μια αναφορά περίπου για την αντισυναγερμική διάθεση ή μένος για να φύγει ο ΔΗΣΥ από την Διακυβέρνηση της χώρας αλλά καμία αναφορά στο Κυπριακό.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην συνέντευξή του είπε πως έχει περισσότερη σύγκλιση με τον Στεφάνου γιατί ο Άντρος Κυπριανού ήταν πολύ υποστηρικτικός προς τον ΠτΔ για λύση του Κυπριακού. Δεν ακούσαμε προτάσεις για διακυβέρνηση. Το μόνο που ακούμε είναι για συναντήσεις που σκοπό έχουν να διώξουν τον ΔΗΣΥ από την Διακυβέρνηση. Μας είπε ο κ. Χριστοφίδης ότι θα συνομιλήσουν και με την ΕΔΕΚ.  Δεν θέλω πιστέψω ότι το ΑΚΕΛ βάζει σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό σε μια προσπάθεια να αναρριχηθεί στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα.»

Ο κ. Χριστοφίδης κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ για αλαζονεία λέγοντας πως θέλουν τα άλλα κόμματα για να βάζουν πλάτη όποτε τα χρειάζονται. «Όταν δεν μιλούν μαζί τους και μιλούν με το ΑΚΕΛ είναι ανάθεμα τα άλλα κόμματα και έχουν απαράδεκτες θέσεις στο Κυπριακό», είπε.

Μεταξύ άλλων είπε πως κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνεί με την πορεία που η ηγεσία του ΔΗΣΥ έχει πάρει για τα 2 κράτη, δεν συμφωνεί τον νέο ρεαλισμό του Χάρη Γεωργιάδη, με τις βολοκοπήσεις Αναστασιάδη για 2 κράτη και την αποδοχή συνομοσπονδιακών βρετανικών θέσεων που ο νυν Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποτελέσουν βάση συζήτησης.

Επιπλέον, είπε «Ήδη ο Συναγερμός έχει πολλά προβλήματα μεταξύ τους. Ας σταματήσει να ανακατεύεται στα πόδια των άλλων. Ας κάτσουν να δουν τι θα κάμουν με τα δικά τους τα θέματα. Έχουν ήδη διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους μαθαίνουμε ξαφνικά. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ λέει ότι είχε ένα ΥΠΕΞ (Χριστοδουλίδη) που δεν ήξεραν τις πρεσβεύει στο Κυπριακό και κατά τα άλλα μας κάνουν μαθήματα. Ας κάτσουν να τα έβρουν μεταξύ τους και ας αφήσουν το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα στην ησυχία τους.»

Ο κ. Δημητρίου με την σειρά του παρότρυνε τον κ. Χριστοφίδη να κοιτάξει τον εαυτό του και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ. «Δεν ασχοληθήκαμε με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και μαθαίνουμε πως εκεί υπάρχουν αντιδράσεις.»

«Ο κ. Χριστοφίδης το μόνο που έκανε είναι να κατηγορήσει πάλι την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ. Αποδεικνύει ότι ίσως δεν μπορούν αν κυβερνήσουν την χώρα. Εμείς, χωρίς αλαζονεία, και θέλουμε και μπορούμε.»

Τέλος ο κ. Χριστοφίδης ισχυρίστικε πως με διάφορους τρόπους και παρασκηνιακά ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να παρέμβει τα εσωκομματικά του ΑΚΕΛ και αλλά και άλλων κομμάτων. Λειτουργούν με παρασκηνιακές επαφές με στελέχη κομμάτων και όχι τις ηγεσίες. Κάνουν όπως την Αλεπού στον Μύθο του Αισώπου. Επειδή η Αλεπού έχασε την ουρά της, προσπαθούσε να πείσει ότι είναι της μόδα να χάσει την ουρά της

«Μην χάνετε την ψυχραιμία σας»  ήταν η απάντηση του κ. Δημητρίου ο ο οποίος είπε πως αν αυτά που λέει ισχύουν να τα πει με ονόματα και διευθύνσεις. «Ας τα λύσετε μεταξύ σας κύριε. Καλέστε τους στο γραφείο»    

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστοφίδης, ΔΗΣΥ Κάνουν, Αλεπού, Αισώπου#45Λύστε,christofidis, disy kanoun, alepou, aisopou#45lyste