Χριστοδουλίδης στο ΣΙΓΜΑ:«Οι δηλώσεις των Ρώσων ξεφεύγουν...»(vid)

Εκτός διπλωματικών θεσμίων, χαρακτήρισε στο ΣΙΓΜΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Ρωσίας τις προηγούμενες ημέρες περί μέτρων που θα λάβει σε περίπτωση συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, καλεσμένος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ανέφερε ότι λίγο μετά από τις δηλώσεις της

Εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον κ. Λαβρόφ.

«Εξέφρασα την έντονη ανησυχία μας για το περιεχόμενο των δηλώσεων της κυρίας Ζαχάροβα, γιατί, από τη μια, δεν ανταποκρίνονται ούτε στην πραγματικότητα και, κατά δεύτερο, ξεφεύγουν των διπλωματικών θεσμίων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός σε περίπτωση κρίσης στην περιοχή.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ανοικτή και ειλικρινή τη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος τον κάλεσε στη Μόσχα τον Ιανουάριο.

«Ο λόγος που επικοινώνησα μαζί του είναι για να εκφράσω την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δηλώσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και, κατά δεύτερο, ξεφεύγουν των διπλωματικών θεσμίων, αν μπορώ να τα χαρακτηρίσω έτσι», επανέλαβε.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε πολύ καλό γνώστη του Κυπριακού τον κ. Λαβρόφ, με τον οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, o Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι οι όροι αναφοράς αποτελούν την απάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ σ΄ αυτό που έλεγε και η πλευρά μας σε ό,τι αφορά την ανάγκη καλής προετοιμασίας, γιατί δεν έχουν την πολυτέλεια για μια νέα αποτυχία.

Όταν λέμε όρους αναφοράς, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, εννοούμε και θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας ότι στους όρους θα περιλαμβάνονται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα κι αν ισχύουν ή όχι, δίνοντας το παράδειγμα της απόσυρσης του χάρτη από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Το δεύτερο στοιχείο που θα επιδιωχθεί να συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς, θα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες.

«Από εκεί και πέρα, είναι και θέματα διαδικασίας. Θα ξεκινήσουμε με μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και στο εξωτερικό ή θα ξεκινήσουμε από διακοινοτικές συνομιλίες στη Λευκωσία;», σημείωσε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, η έννοια των «όρων αναφοράς» πρώτη φορά μπαίνει στη συζήτηση για το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα