Χριστοδουλίδης: Ανάξιες σχολιασμού οι επικρίσεις-Εξυπηρετούν αλλά δεδομένα

Για την εξωτερική πολιτική, το ζήτημα του EastMed και τις Προεδρικές εκλογές, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο τέως Υπουργός απάντησε στις επικρίσεις και στις αναφορές που δέχεται, ενώ ανέφερε ότι οι οποίες ανακοινώσεις από μέρος του θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη.

Εξωτερική πολιτική

Αρχικά αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική που ακολουθήσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι αναφορές από συγκεκριμένα άτομα για την εξωτερική του πολιτική δεν είναι κάτι ευχάριστο

για τον ίδιο. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η κριτική να γίνεται σε συγκεκριμένα θέματα και όχι αόριστα. «Όπως είπε και ο κ. Κασουλίδης, υπάρχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική κάτι που δείχνει ότι είναι ορθή».

Συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρές με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να έχουν ξεφύγει από το Κυπριακό. «Αναδεικνύει τη σημασία για τη δική μας χώρα».

Όσον αφορά στις αναφορές ότι ο ίδιος δεν κατόρθωσε να συναντηθεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, απάντησε ότι τέτοιες αναφορές είναι ανάξιες σχολιασμού. «Αυτά που ισχυρίζονται είναι ένδειξη κακεντρέχειας. Εγώ δεν θα ακολουθήσω τη δική τους προσέγγιση». Συμπλήρωσε ότι η επίσκεψη είχε καθοριστεί προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι αυτές οι αναφορές γίνονται για να εξυπηρετήσουν άλλα δεδομένα.

EastMed

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για το ζήτημα που προέκυψε με τον αγωγό EastMed, εξηγώντας ότι η διακρατική συμφωνία υπογράφηκε το 2017. «Η Κυβέρνηση οφείλει να ωριμάσει πολιτικά όλες τις πιθανές πολικές για αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου».

Σημείωσε ότι μια τέτοια επιλογή ήταν ο EastMed, ο αγωγός προς την Αίγυπτο, αλλά και η ύπαρξη τερματικού στην Κύπρο. «Αυτό που θα ακολουθηθεί στο τέλος θα είναι αποτέλεσμα των αποθεμάτων, τις εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα και περιβαλλοντικών παραγόντων», είπε.

Διευκρίνισε ότι η θέση της αμερικανική κυβέρνησης προκύπτει από τη σημασία που δίνει η νέα κυβέρνηση στα θέματα περιβάλλοντος. «Ο αγωγός αμφισβητείται από την Τουρκία επειδή περνά από περιοχή που διεκδικεί ως μέρος της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί περισσότερο η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικός διάδρομος για την Ευρώπη.

Προεδρικές

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι νωρίς για Προεδρολογία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικότατες προκλήσεις όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η πρόωρη Προεδρολογία επηρεάζει και τις δίκες μου σκέψεις και όταν έρθει ή ώρα θα προβώ σε δηλώσεις για το θέμα», είπε.

Διευκρίνισε ότι παραμένει το ενδιαφέρον του, ενώ οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν την Άνοιξη. 

Αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα κατέλθει ως ανεξάρτητος, προσθέτοντάς ότι η κοινωνία προσεγγίζει τις προεδρικές εκλογές όχι από τον κομματικό φακό. «Θωρώ ότι η κοινωνία έχει διευρύνει τα δεδομένα και τα συστατικά σχετικά με τις επιλογές της». 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει διαφορές με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο Κυπριακό, αλλά και σε άλλα θέματα. «Αλίμονο να υπήρχε ταύτιση απόψεων σε ένα κόμμα και ευρύτερα στην κοινωνία». 

Τέλος, απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται για το ναυάγιο του Μον Πελεράν και του Κραν Μοντανά, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο».

Θα ακολουθήσει βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστοδουλίδης, Ανάξιες, #45Εξυπηρετούν,christodoulidis, anaxies, #45exypiretoun