Χρισοδουλίδης για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα και στάση ΗΠΑ-ΕΕ

Στις επικρίσεις που δέχεται από κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα αλλά και για το θέμα οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αρχικά για τις  επικρίσεις εκ μέρους  του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, ο  Υπουργός Εξωτερικών είπε πως όποιος είναι στη δημόσια ζωή και έχει την εντύπωση ότι εμπαίζει τον λαό, είναι μια λανθασμένη

προσέγγιση. «Η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς που εμπλεκόμαστε στη δημόσια ζωή και γνωρίζω πολύ καλά αυτό το δεδομένο», είπε.  

Σε σχέση με  το Κυπριακό είπε πως όταν γινόταν δημόσια λόγος για το συμφέρον της Τουρκίας και πάλι κάποιοι  έλεγαν πως η Τουρκία ξέρει καλύτερα το συμφέρον  της και δεν θέλει εμάς να το υποδεικνύουμε. «Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να θεωρεί ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή γίνονται εξ υπαιτιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η τελευταία δεν έχει δείξει τη θέλησή της για  επίλυση του Κυπριακού.  Προτεραιότητά μου δεν είναι να υπεισέλθω σε  εσωτερική αντιπαράθεση αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Το επιχείρημα που πρόβαλλε η Τουρκία ότι οι ενέργειές της είναι για προστασία των δικαιωμάτων  των  Τ/κ έχει καταρρεύσει. «Στη Λιβύη είναι τα δικαιώματα των Τ/κ που επιχειρούν να προστατεύουν ή στην Ελλάδα;  Eίναι ξεκάθαρο πως αυτό ήταν ένα περιτύλιγμα το οποίο χρησιμοποιούσε η Τουρκία δήθεν για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της», είπε αναφερόμενος και στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κανένας δεν έχει αποκλείσει την Τουρκία από τον διάλογο στην περιοχή όπως το Eeast Med Gas Forum αλλά είναι η ίδια που λαμβάνει αποφάσεις και κινείται σε μονομερές επίπεδο.

Επιπλέον τόνισε την σημασία της πρόθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε Μπορέλ να επισκεφτεί την Κύπρο και την Ελλάδα  αλλά και το τηλεφώνημα Μέρκελ-Ερντογάν.

Για την στάση των ΗΠΑ, είπε πως  «κακά τα ψέματα»,  προσεγγίζουν την Τουρκία μέσα από την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ  και έχουν μια μεγαλύτερη ανησυχία όσον αφορά τον κίνδυνο κρίσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε και τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη  και είπε πως  υπάρχει σε επίπεδο Υπουργείων  Εξωτερικών Κύπρου-Αθήνας υπάρχει συζήτηση για το θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε δημόσια όταν αυτό κριθεί ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται  από τον δημόσιο διάλογο  και να προβαίνεις σε συγκεκριμένες αναφορές που ικανοποιούν προσωρινά   αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ζητούμενο.», είπε επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις συζητήσεις Αιγύπτου-Ελλάδας για καθορισμό θαλασσίων ζωνών

Για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας είπε πως αυτή δεν παράγει αποτέλεσμα και σε επίπεδο νέας Υόρκης, υπάρχει μια ομάδα κρατών, περίπου 7,  που ανέλαβαν πρωτοβουλία για να καταδείξουν τη μη νομιμότητα αυτού του μνημονίου.   

Keywords
Τυχαία Θέματα