Χρήση σχολικών ιατρείων για γραφεία και αποθήκες-Απαιτούν συμμόρφωση

Το πρόβλημα, με την χρήση των σχολικών ιατρείων για άλλους λόγους, που παρατηρείται σε αριθμό σχολείων της Δημοτικής Εκπαίδευσης, επαναφέρει για άλλη μια φορά η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.


Συζήτηση σχετικά με το πιο πάνω θέμα είχε έρθει στην δημοσιότητα το περσινό καλοκαίρι, όταν ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αποκάλυψε επιστολή του προς την Βουλή

ότι αριθμός σχολικών ιατρείων είναι ακατάλληλα, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν μετατραπεί σε αποθήκες και γραφεία.

Στη εγκύκλιο που κοινοποιήσαν προς τις Διευθύνσεις των Δημοτικών σχολείων, οι Διευθυντές, σημειώνουν, «αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά ιατρεία πρέπει να διατηρούνται καθαρά, να είναι εφοδιασμένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και να βρίσκονται, ανά πάσα στιγμή, στη διάθεση των Επισκεπτών/ριών Υγείας. Στα ιατρεία διεξάγεται ζωτικής σημασίας εργασία, που  αφορά στην ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών/ριών και απαιτεί, πέρα από κατάλληλες συνθήκες, εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια. Συστήνεται, όπου αυτό είναι δυνατό, ο χώρος του ιατρείου να βρίσκεται μακριά από χώρους πρόκλησης θορύβου, για τη διευκόλυνση των εργασιών της Σχολιατρικής Υπηρεσίας».

Σημειώνουν ότι, «σε αρκετά σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα ιατρεία χρησιμοποιούνται και για άλλους λόγους, λόγω έλλειψης διαθέσιμων αιθουσών. Ως εκ τούτου, καλείστε όπως, στην περίπτωση που το ιατρείο του σχολείου σας χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, διασφαλίσετε ότι αυτό θα αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, δηλαδή για χρήση του ως ιατρείο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τουλάχιστον κατά τις ημέρες που η Σχολιατρική Υπηρεσία επισκέπτεται το σχολείο σας. Κατά τις συγκεκριμένες ημέρες που θα διενεργούνται ιατρικές εξετάσεις των μαθητών/ριών, θα πρέπει να φροντίζετε, εκ των προτέρων, να ετοιμάζεται κατάλληλα ο χώρος, να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και να παραχωρείται το ιατρείο στη Σχολιατρική Υπηρεσία. Επιπρόσθετα, καλείστε να μεριμνάτε ώστε ο χώρος να μην αλλοιώνεται για να είναι εφικτή και να μη δυσκολεύεται η διεκπεραίωση των εργασιών των Λειτουργών Υγείας».

Μάλιστα αναφέρει, «ότι έχουν δοθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας οδηγίες προς τις Σχολικές Εφορείες για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τη συντήρηση και βελτίωση των συγκεκριμένων χώρων, όπου υπάρχει ανάγκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα