Χρ. Κληρίδης: Μπήκε το θέμα της μεταρρύθμισης στη δίνη του προεκλογικού αγώνα

Η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε την Τετάρτη, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, να μην στείλει τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Για το ζήτημα μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Xρίστος Κληρίδης, ο οποίος εξήγησε ότι «δυστυχώς μπήκε το θέμα της μεταρρύθμισης στη δίνη του προεκλογικού αγώνα. Δεν θα πρέπει να πιστωθεί κάποιος με τη μεταρρύθμιση γιατί αυτό ανατρέπει τους κομματικούς σχεδιασμούς και τα ποσοστά που αναμένει

το κάθε κόμμα. Είναι τραγικό θα έλεγα. Εγώ είχα προειδοποιήσει γι αυτό το θέμα και οι ανακοινώσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς δεν θα πάμε με τη νέα Βουλή, αλλά με το νέο έτος».

Πρόσθεσε ότι «η υπόθεση αυτή της Μεταρρύθμισης άρχισε το 2016 με την έκθεση Ερωτοκρίτου, όπου είχε επισημανθεί ότι για να εκδικαστεί τελεσίδικα σε δυο βαθμίδες μόνο μια υπόθεση, χρειαζόταν περίπου εννέα χρόνια κάτι που ήταν απαράδεκτο. Είμαστε στον πάτο της ΕΕ».

Επεσήμανε ότι άρχισε ο προβληματισμός για τη μεταρρύθμιση από το ίδιο το Ανώτατο ότι τα τελευταία δέκα χρόνια άρχισαν να συσσωρεύονται οι υποθέσεις σε όλες τις βαθμίδες. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε από την ΕΕ ότι ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων σε συνολικά δύο βαθμίδες ήταν πέραν των εννέα ετών και θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Επί Ιωνά Νικολάου είχαν εγκριθεί τρία νομοσχέδια από το Υπουργικό και έκτοτε άρχισε ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους».

Εξήγησε ότι στη συνέχεια έγιναν διαβουλεύσεις και συστάθηκε επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι απ όλα τα κόμματα. Μετά από πολύωρες συζητήσεις τα μέρα κατέληξαν στο κείμενο των τριών νομοσχεδίων και επεστράφησαν στη Βουλή. Η συζήτηση στη συνέχεια είχε εξαντληθεί μετά από δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομικών, προηγήθηκαν διαβουλεύσεις στο Ανώτατο και στο Προεδρικό και ήταν όλοι με την εντύπωση ότι, παρόλο που υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις από το Ανώτατο αλλά όχι απ όλα τα μέλη του, θα μπορούσε να προχωρήσει.    

«Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις για θέματα που αυτή τη στιγμή έχουμε συναίνεση. Να μην περιμένει κανείς ότι θα έχουμε 100% συναίνεση, ιδιαίτερα στον τομέα της Δικαιοσύνης. Εδώ και το Ανώτατο έχει διαφορετικές αντιλήψεις στους κόλπους του. Το ίδιο και στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Το ίδιο και στα κόμματα όμως ένας απαραίτητος στοιχειώδης βαθμός συναίνεσης έχει εξευρεθεί».  

Συμπλήρωσε ότι «έχουμε 5.000 καθυστερημένες εφέσεις. Θα έχουμε 32 δικαστές να χειριστούν αυτές τις εφέσεις, ορισμένες στο Εφετείο και ορισμένες στην Ανώτατη βαθμίδα. Έχουμε υπολογίσει σε μια περίοδο 3 ετών θα εκδικάζονταν αυτές οι 5000 υποθέσεις».

Σε ερώτηση κατά πόσον ισχύει ότι κάποια νομοσχέδια είναι αντισυνταγματικά, διερωτήθηκε εάν «θα αποφασίσει το ΑΚΕΛ ή οποιοδήποτε κόμμα; Πόσα νομοσχέδια πέρασε το ΑΚΕΛ που κηρυχθήκαν αντισυνταγματικά. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτά τα νομοσχέδια αποτελούν το προϊόν μιας μακράς διαπραγμάτευσης και έχουν επιτύχει στον μέγιστο βαθμό τη συναίνεση».

Διερωτήθηκε επίσης «εάν έστω και την υστάτη επανεξεταστεί το θέμα. Βλέπετε ότι για τις κρατικές εγγυήσεις, όπου και εκεί παίζονται πολιτικά παιχνίδια, τα κόμματα συνειδητοποίησαν ότι πολλοί από αυτούς που θα επωφεληθούν είναι και δικοί τους ψηφοφόροι, και επειδή είναι πολλοί οι ψηφοφόροι μπορεί στην αρχή να ήταν αρνητικοί αλλά τώρα πιθανόν να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις. Δεν μπορεί η Δημοκρατία για σοβαρά θέματα να λειτουργεί με αυτού του είδους τις νοοτροπίες».

Διαβάστε επίσης:

Επ.Νομικών: «Φρένο» στη ψήφιση των νομοσχέδιων για τη μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης

Απογοήτευση Γιολίτη με αντιπολίτευση-«Δεν επέδειξαν υπεύθυνη στάση»

Keywords
Τυχαία Θέματα