«Tι δεν θα συμβεί στη συνάντηση Ε.Ε-Τουρκιας στη Βάρνα»

Στην Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, όπου αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο η Ε.Ε. θα θέσει τον Ερντογάν ενώπιον των ευθυνών του τόσο απέναντι στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις όσο και στα ελληνοτουρκικά θέματα και το ζήτημα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες μέρες έχει μια σειρά από άρθρα αναφορικά με τη Βάρνα.

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Χουριέτ (που πρόσφατα περιήλθε στα χέρια του Ερντογάν) με τίτλο «Τι δεν θα συμβεί στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα».

Το σενάριο που δεν θα θέλαμε στη Βάρνα – Δηλώσεις ΥΠΕΞ - VID

Με άγριες διαθέσεις στη Βάρνα ο Ερντογάν

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου

«Οι προσδοκίες των δύο πλευρών δύσκολα μπορούν να καλυφθούν. Αρχίζοντας από τα τουρκικά αιτήματα: η Τουρκία καλεί την ΕΕ να ξαναρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανοίγοντας κεφάλαια. Φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα υπό τις σημερινές συνθήκες.

Μια άλλη προσδοκία της Τουρκίας από την ΕΕ είναι να την απαλλάξει από τις θεωρήσεις για Τούρκους υπηκόους. Η Τουρκία παρουσίασε πρόσφατα έγγραφο εργασίας που περιγράφει τις ενέργειες που θα αναλάβει για την κάλυψη των υπόλοιπων απαιτήσεων για τον σκοπό αυτό. Η αρχική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδηλώνει ότι το σύνολο των τουρκικών προτάσεων είναι ανεπαρκές και πρέπει να αναπτυχθεί. Η τελική εκτίμησή της θα ακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας. Ως εκ τούτου, η ελευθέρωση των θεωρήσεων δεν θα αποτελέσει τον πυρήνα αυτών των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα.

Η αναβάθμιση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό αίτημα της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες. Η απαιτούμενη εντολή για έναρξη τεχνικών συνομιλιών με την Τουρκία δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την έναρξη τεχνικών συνομιλιών.

Όπως πρότεινε ο Ερντογάν, η Τουρκία ζήτησε μια πιο ευέλικτη μέθοδο για τη συναλλαγή του δεύτερου μέρους της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ για τους Σύριους πρόσφυγες ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που θα είναι δύσκολο για τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν μια νέα ιδέα για να ευχαριστήσουν την τουρκική ηγεσία.

Όσον αφορά τις προσδοκίες της ΕΕ από την Άγκυρα, αυτή η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Η ΕΕ καλεί από καιρό την Τουρκία να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και πιθανότατα θα την επαναλάβει στη Βάρνα. Ωστόσο, είναι πολύ απομακρυσμένο ότι η τουρκική κυβέρνηση θα την τερματίσει σύντομα, καθώς ο αγώνας της ενάντια στο δίκτυο Γκιουλενιστών συνεχίζεται.

Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, η καταστολή των αντιφρονούντων πολιτών, των ακαδημαϊκών και κοινωνικών φορέων, θα είναι σίγουρα ένα από τα θέματα που οι ηγέτες της ΕΕ θα θέσουν στη διάσκεψη.

Η σημασία της επερχόμενης Διάσκεψης είναι ότι θα αποδείξει πως τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά στο υψηλότερο επίπεδο και συζητούν θέματα που αφορούν και τις δύο πλευρές με τον πιο αμβλύ τρόπο. Ωστόσο, η πραγματική διαφορά στην ποιότητα Άγκυρας-Βρυξελλών απαιτεί περισσότερο από αυτό το είδος διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Για να το πούμε απλά: Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στο δημοκρατικό της πρόγραμμα, καταργώντας τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της χώρας αυτής. Η ΕΕ, από την πλευρά της, πρέπει να στηρίζει τις σχέσεις και τις επικοινωνίες της με την Τουρκία, χωρίς να ξεχνά ότι είναι υποψήφια χώρα. Οποιαδήποτε πολιτική προσπάθεια προσφοράς ενός νέου μοντέλου εταιρικής σχέσης που δεν έχει πλήρη συμμετοχή, θα θεωρείται ως η εγκατάλειψη των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την Τουρκία. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί στη Βάρνα».

Σε άλλο δημοσίευμα της Χουριέτ τίθεται ακόμη ένας παράγοντας για τη Βάρνα «Η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί αλληλεγγύη κατά της τρομοκρατίας, ειδικά κατά του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και των θυγατρικών του. Σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, ο Ερντογάν θέλει να παραδοθούν άμεσα τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην τουρκική κυβέρνηση χωρίς την ανάγκη παρουσίασης σχεδίων, καθώς η Τουρκία υποστηρίζει πρόσφυγες με δικά της προγράμματα για τα τελευταία έξι έως επτά χρόνια. Η Άγκυρα υποπτεύεται ότι η ΕΕ έχει χτυπήσει την Τουρκία, προκειμένου να παρατείνει τον έλεγχό της για πιθανή ροή προσφύγων για όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στους προαναφερθέντες τομείς. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να το αντιληφθούν οι ψηφοφόροι πως ενεργούν σαν να κάνουν παραχωρήσεις στον Ερντογάν, ο οποίος, από την άλλη, θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι έπεισε τους Ευρωπαίους να δεχτούν τους όρους του με την επιμονή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα