«Χωρίς Περιστροφές» ο Στέφανος: Ο Παμπορίδης, η Ειρήνη και η παραδοχή για λάθη

Στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές φιλοξενήθηκε το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Μίλησε μεταξύ άλλων για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, το Κυπριακό, αλλά και την διαπλοκή και διαφθορά που διέπει την χώρα. Ο κ. Στεφάνου μίλησε για τα λάθη που έκανε το ΑΚΕΛ, ενώ άγγιξε και το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Γιώργο

Παμπορίδη και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Προεδρικές εκλογές

Αρχικά ανέφερε ότι ΑΚΕΛ βασισμένο στην εμπειρία που έχει στις Προεδρικές εκλογές, ανέκαθεν  αναζητούσε συνεργασίες από τον χώρο της αντιπολίτευσης με στόχο να τερματιστεί η διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ και για να υπάρξει ένας Πρόεδρος και μια διακυβέρνηση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή.

Εξήγησε ότι το ΑΚΕΛ δεν περνά την ιδεολογία του σε μια διακυβέρνηση. «Στόχος είναι στα πλαίσια του υφιστάμενου συστήματος να μπορέσουμε να βάλουμε ένα θετικό πρόσημο στα ζητήματα που διαμορφώνουν την πορεία του τόπου και του λαού. Συμπλήρωσε ότι ανέκαθεν αυτό έκανε το ΑΚΕΛ και όταν διεκδίκησε την προεδρία με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Επεσήμανε ότι η χώρα με αυτή τη διακυβέρνηση έφτασε στον πάτο σε όλα τα ζητήματα και με φοβερά αδιέξοδα. «Εμείς θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη και στη βάση της ιστορική μας εμπειρίας να μπορέσουμε να βάλουμε στην Προεδρία ένα πρόσωπο που θα φέρει την αλλαγή», είπε.

Ο κ. Στεφάνου μιλώντας για την ήττα του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ότι στις Προεδρικές εκλογές, η κοινωνία προσεγγίζει τις προκλήσεις με διαφορετικό τόπο. Πρόσθεσε ότι έξω υπάρχει μια κοινωνία η οποία απέχει από τις εκλογές ή επιλέγει ψήφο διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια κοινωνία η οποία δεν είναι ευχαριστημένη και είναι οργισμένη για αυτό που βιώνει. «Το στοίχημα είναι να πείσεις ότι εσύ μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα».

Τόνισε ότι στις βουλευτικές εκλογές το ΑΚΕΛ δεν έπεισε ότι μπορεί να δώσει κάτι το διαφορετικό. «Είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε στο συνέδριο του κόμματος, αλλά δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη τις Προεδρικές εκλογές. Εμείς με συγκεκριμένους όρους συνεργασιών θέλουμε να βάλουμε το όχημα για αλλαγή».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το κόμμα διαπίστωσε ότι υπάρχει δεδηλωμένη τοποθέτηση από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης για αλλαγή και ότι φτάνει με την συναγερμική διακυβέρνηση. «Εμείς δεν είμαστε αυτοί που αλλάζουμε ενόψει των Προεδρικών εκλογών», κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2018 είχε κρύψει από τις ομιλίες του τη βάση λύση για να μην χάσει ψήφους.

Επέμεινε ότι το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει το διάλογο για να δουν που υπάρχουν συγκλίσεις και διαφορές. «Επειδή εμείς θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις, χρειάζεται να συνομιλήσουμε. Χρειάζεται να βάλουμε κάτω το Κυπριακό, το διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διαπλοκή και τη διαφθορά, το κράτος δικαίου, του κοινωνικούς κράτους και το ζήτημα για διαμόρφωση νέο οικονομικού μοντέλου». Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ  για τέτοια θέματα  πολλές φορές συμπορεύθηκε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει αν το ΑΚΕΛ απέρριψε αρχηγούς κομμάτων για υποψήφιους, απάντησε ότι το ΑΚΕΛ στην Κεντρική επιτροπή έδειξε την προτίμηση να μην έμπαιναν μπροστά οι αρχηγοί κομμάτων. «Για να διευκολύνουμε είπαμε να αποφευχθούν τα ονόματα των αρχηγών κομμάτων. Δεν είναι με την έννοια του προ-αποκλεισμού και του Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα πούμε και για τα πρόσωπα».

Απάντησε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, κανείς από τους δύο δεν είχε την εξουσιοδότηση για συζήτηση ονομάτων. Πρόσθεσε ότι και τα δύο κόμματα βάζουν τον ίδιο βαθμό σε αυτή την κυβέρνηση και πρέπει να βρουν τρόπο να αλλάξει. «Έχω πει στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τον διάλογο τότε πρέπει να σκεφτούμε πως θα το κάνουμε και ότι η μη συζήτηση ονομάτων αρχηγών θα βοηθήσει».

Ο Παμπορίδης και ο παράγοντας Ειρήνη

Όσον αφορά τον Γιώργο Παμπορίδη απάντησε ότι το ΑΚΕΛ δεν έστρωσε ότι χαλί σε κανέναν γιατί πολύ απλά δεν συζήτησαν για κανέναν, προσθέτοντας ότι το μοναδικό χαλί που προσπαθούν να στρώσουν είναι της συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν έχουμε καν συζητήσει ονόματα στην Κεντρική Επιτροπή. Το κάθε πράγμα πρέπει να το συζητήσουμε στην ώρα του».

Ο κ. Στεφάνου κλήθηκε να απαντήσει και στο ζήτημα που δημιουργήθηκε εντός του ΑΚΕΛ μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ειρήνης Χαραλαμπίδου κατά του Γιώργου Παμπορίδη. «Δεν έχω δει δήλωση της κα. Χαραλαμπίδου που να λέει ότι συζητήθηκε  στα συλλογικά όργανα του κόμματος το όνομα του κ. Παμπορίδη. Ζητήσαμε από όλους συμπεριλαμβανομένης της κα. Χαραλαμπίδου ότι από την στιγμή που το κόμμα έχει διαδικασίες που επιτρέπει και ενσωματώνει όλους στην συζήτηση και στον προβληματισμό για όλα τα ζητήματα και ειδικότερα για τις Προεδρικές εκλογές, όλοι οφείλουν να περιμένουν τις διαδικασίες», ήταν η απάντηση του Στέφανου Στεφάνου. Συμπλήρωσε ότι όσο πιο προβεβλημένο είναι ένα στέλεχος και έχει πρόσβαση στον κόσμο και τον ακούει ο κόσμος, όταν λέει πράγματα που προκαταβάλουν τη συζήτηση, τότε δημιουργούνται πράγματα που δεν υπάρχουν. Τόνισε ότι ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα και η ονοματολογία προκαλεί ζημιά. «Τη διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος την ακολουθήσαμε σε όλες τις διαδικασίες και θα την ακολουθήσουμε και τώρα. Γι’ αυτό συστήνουμε υπομονή σε όλους».

Ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν φιμώνεται, όλους θα έχουν την ευκαιρία να πουν την άποψη τους και στο τέλος θα ληφθεί η απόφαση και θα ζητηθεί από όλους να στρατευτούν πίσω από τις απόψεις όπως κάνει το ΑΚΕΛ. «Αλλιώς δεν θα είχαμε κόμμα, αλλά κατάκομμα και αν κάποιοι θεωρήσουν ότι δεν μπορούν να χωρέσουν, δεν θα μείνουν με το ζόρι». Συμπλήρωσε ότι όλα τα κόμματα μπήκαν σε πρόωρο διάλογο για τις Προεδρικές εκλογές λόγω την ανάγκης του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Στέφανος Στεφάνου μίλησε και για τις Νέες Δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες του κόμματος προβλέπουν συμμετοχή όχι μόνο των μελών του κόμματος, αλλά και των Νέων Δυνάμεων. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι προβεβλημένα μέλη των Νέων Δυνάμεων έχουν την δυνατότητα να χτυπούν την πόρτα του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα του κόμματος και να συζητούν κατ΄ ιδίαν.

Κληθείς να σχολιάσει αν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου μπορεί να είναι η υποψήφια του κόμματος, ανέφερε ότι «κάποιοι στον δημόσιο διάλογο εκλαμβάνουν ότι η απόφαση μας να αποκλείσουμε τον Αβέρωφ και τον Χριστοδουλίδη, είναι για να κατέλθουμε με τον Παμπορίδη. Ο αποκλεισμός μας αφορά αυτούς τους δύο, έτσι ώστε να πάμε σε διάλογο με τους συνεργάτες μας και τον εαυτό μας. Δεν ήρθε η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα, γι’ αυτό η Κεντρική Επιτροπή δεν τράβηξε γραμμή». Ξεκαθάρισε ότι θα χάσουν το τρένο αν ξεκινήσουν από το όνομα και όχι από τα υπόλοιπα. 

Σε ερώτηση αν στο ΑΚΕΛ υπάρχει δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, απάντησε ότι η δημοκρατία έχει περιεχόμενο και διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δίνει τη δυνατότητα όποτε συζητιούνται τα ζητήματα στα καθοδηγητικά σώματα και στην κομματική βάση, να γίνεται συζήτηση, να μαζεύονται οι απόψεις και να αξιολογούνται. «Το ΑΚΕΛ αποφασίζει μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία και ζητά από την μειοψηφία να είναι συντεταγμένη πίσω από την απόφαση που ελήφθη». Ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για τις Προεδρικές εκλογές θα ληφθούν σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο. «Υπήρξε φορά που στο συνέδριο υπήρχαν δύο ονόματα» ανέφερε.

Οι συνεργασίες εκτός από το ΔΗΚΟ

Επιπλέον απάντησε αν την επικείμενη συνεργασία με το ΔΗΚΟ την στοιχειώνει το παρελθόν στις διακυβερνήσεις Κυπριανού και Παπαδόπουλου, εξηγώντας ότι η ιστορία διδάσκει και καθοδηγεί. «Η ιστορία είναι όπως το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου. Κοιτάζεις πίσω για να πηγαίνεις με ασφάλεια μπροστά». Συμπλήρωσε ότι το σύστημα σπρώχνει τα κόμματα στις συνεργασίες, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ βάζει μπροστά τον πατριωτισμό και το έχει αποδείξει.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του Αβέρωφ Νεοφύτου. «Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με όλους πλην του ΑΚΕΛ. Δηλαδή θα συνομιλήσει και με το ΕΛΑΜ», ανέφερε ο κ. Στέφανου. Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να συνομιλήσει με τον ΔΗΣΥ επειδή θέλει να έρθει η αλλαγή.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα κάνει διάλογο μόνο με το ΔΗΚΟ, αλλά και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Αν θα καταλήξει κάπου αυτό ο διάλογος, θα διαφανεί στην πράξη. Αν δεν βγει κάτι, θα επανέλθουμε στην Κεντρική Επιτροπή για να λάβουμε νέες αποφάσεις». Διευκρίνισε ότι όσοι ζήτησαν από το ΑΚΕΛ διάλογο, τον είχαν.

Συμπλήρωσε ότι για το ΑΚΕΛ η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. «Η εξουσία είναι εκείνη που αποφασίζει για την πορεία του τόπου και του λαού. Κάθε κόμμα που είναι μεγάλη δύναμη και ενδιαφέρεται και παλεύει για τον τόπο και το λαό, θέλει να είναι σε θέση να επηρεάσει αυτή την εξουσία. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στην εξουσία χάρη της εξουσίας και για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα μας. Θέλω ένα δυνατό ΑΚΕΛ για να μπορώ να επηρεάζω τα πράγματα στον τόπο μας», είπε. Ξεκαθάρισε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έλεγε «το κόμμα και τα μάθκιας σας» εννοώντας πως το κόμμα θα υπηρετήσει την Κύπρο.

Η διαφθορά και η παραδοχή για λάθη

Μιλώντας για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ ζητά έναν Πρόεδρο που θα τα τερματίσει τη διαφθορά. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έκανε λάθη και ακολούθησε πρακτικές που επέτρεψαν σε κάποιους να κάνουν αυτά που έκαναν. «Κάναμε την αυτοκριτική μας, παραδεχθήκαμε τα λάθη μας και προχωρήσαμε μπροστά».

Σημείωσε ότι εκτοξεύθηκε το πρόβλημα της διαφθοράς μέσα σε εννέα χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι δεν είναι πρόβλημα νόμων, αλλά πολιτικής βούλησης και συμπεριφοράς. «Η Κυβέρνηση ενήργησε ως προωθητής της διαφθοράς για τα προσωπικά τους και τα παραταξιακά τους».

Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε για το Κυπριακό πρόβλημα, ενώ σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ απέρριψε δύο σχέδια λύσης, ανέφερε ότι «το αμερικανοβρετανοκαναδικό σχέδιο ήταν ένα πλαίσιο που ήθελε συζήτηση, ενώ στο σχέδιο Ανάν την απόφαση την πήρε ο λαός. Εμείς τότε είχαμε ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων». Συμπλήρωσε ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ παραμένουν στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν το 2017 και στη διασφάλιση των κεκτημένων των διαπραγματεύσεων.

Επεσήμανε ότι θα ωφεληθεί το κατοχικό καθεστώς αν δεν καταθέσει προτάσεις η Κυπριακή Δημοκρατία που να μετατοπίζουν το βάρος και την πίεση της διεθνής κοινότητα προς την Τουρκία. «Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να πιέσουμε τα πράγματα για να επανέλθουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στη συμφωνημένη λύση».

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, με την Τουρκία απενεχοποιημένη να παρανομεί και να προκαλεί, ενώ ο διεθνής παράγοντας θεωρεί υπεύθυνες και τις δύο πλευρές. «Όσο περνά ο καιρός, επιβαρύνεται η προοπτική της λύσης και μας μένει η διχοτόμηση. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται στη λογική πως θα αξιοποιήσουμε υφιστάμενα εργαλεία τα οποία θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε το κόμμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με στόχο να μετατραπεί το φυσικό αέριο από πρόβλημα σε καταλύτη για λύση. «Με την πρόταση μας η Τουρκία θα έχει συμμετοχή στις ενεργειακές εξελίξεις και συζητήσεις της περιοχής και θα μπορεί να εμπορευθεί το φυσικό αέριο αν βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού», ανέφερε. Συμπλήρωσε ότι έτσι ανατρέπεται όλη η επιχειρηματολογία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενισχύεις την αξιοπιστία σου στον διεθνή παράγοντα και βάζεις ένα κίνητρο για να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ποτέ δεν συζήτησε τη λύση δύο κρατών. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών του 2018 είπε στον Αντιπρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών ότι θα συζήταγε άλλη λύση από αυτή που συμφωνήθηκε το 1977. Το ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο, το είπε σε δημοσιογράφους».

Συμπλήρωσε ότι το Κυπριακό είναι δύσκολο να λυθεί, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράμετροι οι οποίοι συμφωνήθηκαν και υπάρχουν στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι ή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα ή διχοτόμηση και το ΑΚΕΛ είναι σταθερό σε αυτό». Ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται μια πολιτική η οποία θα σπρώχνει την πίεση στην Τουρκία. «Το σίγουρο είναι ότι αν δεν βάλεις πίεση, η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική προς τη διχοτόμηση. Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση μας βάζει πίεση στην Τουρκία και κινητοποιεί τον διεθνή παράγοντα. Έτσι η Τουρκία δεν θα έχει το φωτοστέφανο και θα φορτωθεί την ευθύνη».

Όσον αφορά τα ΜΟΕ τόνισε ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το λιμάνι της Αμμοχώστου και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. «Είπαμε στον Πρόεδρο ότι δεν θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών γιατί δοκιμάστηκε και το 1993. Οι Τούρκοι το ξεκαθάρισαν ότι δεν συμφωνούν με τα ΜΟΕ και απλά θα προσθέσουμε ακόμη ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξήγησε ότι αφορά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, με αποτέλεσμα να φορτώσει ο διεθνής παράγοντας το αδιέξοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Του είπαμε ότι πρέπει να πέσουμε έτσι ώστε να επανέλθει το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο με νέα τετελεσμένα όπως το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Χωρίς λύση δεν μπορούμε να διεκπεραιώσουμε δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την Τουρκία όπου και αν είμαστε, αλλά αυτό δεν αφαιρεί την ευθύνη του Προέδρου να εργάζεται με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της Τουρκίας».

Τέλος ο κ. Στεφάνου κάλεσε τον κόσμο να ακούσει το ΑΚΕΛ και να το κρίνει για αυτά που λέει και κάνει το κόμμα. 

Δείτε τη συνέντευξη: 

Keywords
ειρηνη, λαθη, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ακελ, εκλογες, λύση, συμμετοχή, δηκο, ελαμ, κυπρος, καιρος, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, ειρήνη παπαδοπούλου, κοινωνια, κομματα, το θεμα, αβερωφ, δημοκρατια, εξουσιοδοτηση, εργαλεια, ηττα, θεμα, ονοματα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, φυσικο αεριο, ωρα, αεροδρομιο, ακελ, απλα, βραδυ, γινεται, δηκο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δωσει, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εμειναν, εννοια, ευθυνη, ζημια, ζητα, ιδιο, υπηρχαν, υπομονη, θετικο, ιδεολογια, κυβερνηση, κομμα, λύση, μπορεις, ονομα, ονοματολογια, οχημα, παμε, πορτα, σιγουρο, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τουρκια, τρενο, φτανει, φυσικο, φορα, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, ειπαμε, εννεα, χωρα, μπροστα, οργανα, σωματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Χωρίς Περιστροφές, Στέφανος, Παμπορίδης, Ειρήνη,choris peristrofes, stefanos, paboridis, eirini