Χλωμό το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

Οι διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης» και οι δηλώσεις του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος για τα πιθανά σενάρια συνασπισμού, οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του θανάτου του Φαζίλ Κιουτσιούκ, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η καταστροφή 40 δέντρων για τη δημιουργία πάρκου και οι δηλώσεις οικονομολόγων σχετικά με την οικονομική αστάθεια που δημιουργεί στα κατεχόμενα η καθυστέρηση σχηματισμού «κυβέρνησης», είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Σκληρές διαπραγματεύσεις

για κυβέρνηση», αναφέρεται στις διεργασίες για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα και κάνει ειδική αναφορά σε δηλώσεις του ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ήθελαν να δουν τη συνεργασία Κόμματος Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού Κόμματος. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του «δήμου» κατεχόμενης Λύσης να κόψει 40 δέντρα, ηλικίας πέραν των 40 χρόνων, για να δημιουργήσει πάρκο για τα παιδιά. Γράφει, ακόμα, ότι σε ειδικές τελετές που έγιναν χθες, οι νεοεκλεγέντες «βουλευτές» πήραν και «επίσημα» το χρίσμα του «βουλευτού».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Φωτίζει τον δρόμο μας ο ηγέτης μας», αναφέρεται στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του πρώην ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ. Προβάλλει, ακόμα, τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο είναι κοινός πλούτος. Αναφορά γίνεται και σε γραπτή δήλωση του προέδρου του τουριστικού συμβουλίου Αχμέτ Σαβασάν, σχετικά με την επέτειο θανάτου του Κιουτσιούκ, στην οποία αναφέρει ότι ο Φαζίλ Κιουτσιούκ υπήρξε ο ήρωας των Τ/κ και κατάφερε να γράψει το όνομά του στην ιστορία με χρυσά γράμματα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πόσους πρωθυπουργούς θα ανατρέψω ακόμα;», γράφει ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι σε περίπτωση σχηματισμού «κυβέρνησης», το κόμμα του δεν θα δεχτεί μόνο «υπουργείο» και ότι θεωρεί ότι είναι καιρός να αναλάβει περισσότερα το κόμμα του, εννοώντας και την «πρωθυπουργία». Αλλού γράφει ότι ακόμα συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Οζγκιουργκιούν σχετικά με τις διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης», αλλά οι προτάσεις του ηγέτη του Κόμματος της Αναγέννησης για να δοθούν στο κόμμα του δύο «υπουργεία», προκάλεσαν την οργή του. Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Κιουτσιούκ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Περιμένουν δύσκολες ημέρες τη χώρα», αναφέρεται σε δηλώσεις οικονομολόγων στην εφημερίδα σχετικά με την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα για το πώς επηρεάζει αρνητικά την οικονομία η καθυστέρηση σχηματισμού «κυβέρνησης». Γράφει, ακόμα, ότι με τη δικαιολογία ότι θα φτιαχτεί πάρκο για τα παιδιά, ο «δήμος» Λύσης αποφάσισε να ξεριζώσει 40 δέντρα. Προβάλλει, ακόμα, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της 34ης επετείου από τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Επί τάπητος η πρόταση για 4μερή», αναφέρεται στις διεργασίες στο θέμα σχηματισμού συνασπισμού στα κατεχόμενα και γράφει ότι άρχισε τώρα να συζητείται και ένα νέο μοντέλο συνασπισμού, του μοντέλου τετρακομματικής «κυβέρνησης» μεταξύ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) – Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) - Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και Κόμματος του Λαού (ΚΛ). Γράφει, ακόμα, ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τον ξαφνικό και περίεργο θάνατο της Ανίλ Ακτούντσλαρ και ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα που οδήγησαν στον θάνατό της. Αλλού αναφέρει ότι συνεχίζει να είναι σε κρίσιμη κατάσταση ο Μουσταφά Καράνταγι, ο νεαρός ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα θεραπείας σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία μετά από ρήξη αορτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα