Χιλιάδες έγγραφα για τον Συνεργατισμό καταθέτει ο Χρημ. Επίτροπος

Τεράστιο όγκο εγγράφων σε σχέση με συγκεκριμένες υποθέσεις δανείων του Συνεργατισμού, αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής την οποία διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας για τη διερεύνηση ευθυνών στο πιστωτικό ίδρυμα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Η κατάθεση αναμένεται να γίνει στις 18 Ιουλίου και θα αποτελεί την πρώτη από τις πολλές δόσεις χιλιάδων σελίδων εγγράφων που έχει συλλέξει και ταξινομήσει το Γραφείο του Επιτρόπου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος

Ιωάννου ανέφερε ότι ήδη έχει λάβει κλήση από την Επιτροπή, ώστε να παρουσιάσει όσα έχει στην κατοχή του σε σχέση με υποθέσεις του Συνεργατισμού.

«Σε πρώτη φάση, αυτός ο όγκος θα περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις τις οποίες έχω εκδώσει από την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου μέχρι και σήμερα επί παραπόνων που έχουν υποβληθεί εναντίον συνεργατικών οντοτήτων», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για μια δύσκολη και περίπλοκη εργασία, με το Γραφείο του να έχει μεριμνήσει ώστε οι εν λόγω αποφάσεις να έχουν ταξινομηθεί ανά κατηγορία.

Ανάμεσα στις υποθέσεις στις οποίες αφορά το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, περιλαμβάνονται και τερματισμοί διαδικασιών εξέτασης οι οποίοι έγιναν για διάφορους λόγους.

Επιπροσθέτως, το Γραφείο του Επιτρόπου έχει διαχωρίσει υποθέσεις που σχετίζονται με δάνεια στα οποία υπήρχαν καταχρηστικά επιτόκια τα οποία συνδέονταν με άλλα επιτόκια, όπως Euribor.

Παράλληλα, ο Επίτροπος αναμένεται να καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή ειδικό σημείωμα, στο οποίο θα καταγράφεται τόσο η λογική όσο και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον εντοπισμό των λαθών στις υποθέσεις οι οποίες εξετάστηκαν, καθώς και την αντίδραση -όταν υπήρξε- από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, άλλες φορές η απόφαση γινόταν αποδεκτή, άλλες όχι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε καμία απολύτως απάντηση.

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι όλες αυτές οι αποφάσεις αφορούν δανειακές συμβάσεις οι οποίες έγιναν πριν από το 2013», είπε.

Εντόπισε «συστημικότητα»

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι δε το γεγονός ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έχει εντοπίσει σειρά άλλων περιπτώσεων με σοβαρά λάθη, τα οποία διέπονταν από «συστημικότητα», εκδίδοντας αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, είτε κατά τη διάρκεια είτε λίγο πριν την προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο ίδιος δεν θέλησε να τις δημοσιοποιήσει «για σκοπούς προστασίας του δημόσιου συμφέροντος», αρκούμενος στο να εκδώσει τις αποφάσεις και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους.

«Αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερης έκτασης, δεν παύουν να περιέχουν στοιχεία «συστημικότητας», αλλά και καραμπινάτα λάθη, αυθαιρεσίες και ξεκάθαρες παρανομίες, τις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να εντοπίσει μόνο με τη σωστή ανάγνωση της σύμβασης και του τρόπου που αυτή εφαρμόζεται», είπε, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά των εν λόγω περιπτώσεων περιορίζονται σε 2-3 εκ. ευρώ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν πέρασαν «επιφανειακά», καθώς η νέα διοίκηση του Συνεργατισμού ανέλαβε την ευθύνη να διορθώσει τα λάθη, αναλαμβάνοντας να πληρώσει στους πελάτες της τα οφειλόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα