Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας λόγω των μαχών

Χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας τη Δευτέρα, αφού οι απομακρύνσεις αμάχων παρεμποδίστηκαν από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι συνθήκες επιδεινώνονται για εκατοντάδες ασθενείς και χιλιάδες άλλους που στεγάζονται γύρω από το νοσοκομείο Al-Shifa, το οποίο έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου που διαρκεί πέντε εβδομάδες.

Την Κυριακή, αυτόπτες μάρτυρες στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «βίαιες μάχες» μαίνονταν όλη τη νύχτα.

Καθώς

ο κρότος των όπλων και οι εναέριοι βομβαρδισμοί αντηχούσαν σε όλο το εκτεταμένο συγκρότημα, οι γιατροί ανέφεραν ότι δύο μωρά πέθαναν όταν κόπηκε το ρεύμα στις θερμοκοιτίδες τους.

Το Ισραήλ λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν σκόπιμα ένα επιχειρησιακό αρχηγείο στις εγκαταστάσεις και σε ένα υπόγειο συγκρότημα σήραγγας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι έως και 3.000 ασθενείς και προσωπικό στεγάζονται στο εσωτερικό χωρίς επαρκή καύσιμα, νερό ή τροφή.

«Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ύστερα από επαφή με το επιτόπιο προσωπικό.

«Είναι τρεις μέρες χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό», είπε, περιγράφοντας την κατάσταση μέσα ως «τρομερή και επικίνδυνη».

Ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση της Χαμάς δήλωσε, την Κυριακή, ότι άλλα τρία πρόωρα μωρά πέθαναν μαζί με άλλους έξι ασθενείς που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

«Φοβόμαστε ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το πρωί», είπε.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έντονη διεθνή πίεση για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο των πολιτών, εν μέσω μιας τεράστιας αεροπορικής και χερσαίας επιχείρησης που οι αρχές της Χαμάς λένε ότι έχει ήδη σκοτώσει 11.180 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 4.609 παιδιών.

Ξένοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προέτρεψαν το Ισραήλ να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ καταδίκασε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί «νοσοκομεία και πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει έναν «διάδρομο αυτοεκκένωσης» τη Δευτέρα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μετακινηθούν από το Al-Shifa προς τα νότια, αλλά παραδέχτηκε ότι η περιοχή εξακολουθεί να είναι το σκηνικό «έντονων μαχών».

Η περιοχή των μαχών «περιλαμβάνει επί του παρόντος την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Σίφα, αλλά όχι το ίδιο το νοσοκομείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη εγκαταλείψει τα βόρεια της περιοχής υπό τις ισραηλινές διαταγές.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες διατάξεις θα υπάρχουν, εάν υπάρχουν, για τη μεταφορά των ασθενών και των τραυματιών από το Al-Shifa.

Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης ότι οι στρατιώτες του παρέδωσαν 300 λίτρα καυσίμων στο νοσοκομείο «για επείγοντες ιατρικούς σκοπούς».

Ο διευθυντής του Al-Shifa είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ήταν «ψέματα».

Τα 300 λίτρα που είπε ο στρατός ότι παραδόθηκαν θα τροφοδοτούσαν γεννήτριες για «όχι περισσότερο από τέταρτο της ώρας» ούτως ή άλλως, είπε.

Σε όλη την πόλη της Γάζας, στο νοσοκομείο Al-Quds, η εικόνα λέγεται επίσης ότι είναι τραγική, με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο να προειδοποιεί ότι είναι πλέον εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμου γεννήτριας.

Είκοσι από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας «δεν λειτουργούν πλέον», σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA.

Διαβάστε ακόμη: Mεσίστιες oι σημαίες του ΟΗΕ στην Ασία για τους νεκρούς εργαζόμενους στη Γάζα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα