Χ.Γιαλλουρίδης: Κίνηση τακτικής η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν

Κίνηση τακτικής κατά της Δύσης, το άνοιγμα Ερντογάν προς τη Μόσχα, το οποίο δύσκολα θα μετατραπεί σε πραγματική στρατηγική συνεργασία, σύμφωνα με τον Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, κ. Γιαλλουρίδη.

Ο κ. Γιαλλουρίδης σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα , «Τομές στα Γεγονότα», σημείωσε ότι η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρα μια κίνηση τακτικής της Τουρκίας, έτσι ώστε να αποδείξει σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι μπορεί να συνάψει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, έστω και χωρίς τη δική τους στήριξη.

Η Ρωσία,

σύμφωνα με τον καθηγητή, συμφώνησε στις κινήσεις αυτές, για καθαρά δικά της συμφέροντα που δεν είναι άλλα από την ενίσχυση της θέσης της ως μιας μεγάλης δύναμης, η οποία μπορεί όποτε θέλει να δημιουργεί στρατηγικές συνεργασίες, ακόμα και με χώρες με τις οποίες δεν είναι σύμμαχοι.

Παρά τα όσα λέγονται για ολική επαναφορά στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας ο κ. Γιαλλουρίδης θεωρεί ότι δύσκολα θα υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί, καθώς Ρωσία και Τουρκία έχουν τεράστιες διαφωνίες, οι οποίες χωρίζουν τις δυο χώρες, με πρώτο και πιο κύριο το θέμα της Συρίας.

Η Ρωσία έχει απορροφήσει τεράστιο πολιτικό κόστος διεθνώς για να στηρίξει τον Άσαντ, γεγονός που δεν της αφήνει περιθώρια να κάνει εκπτώσεις πλέον στο συγκεκριμένο ζήτημα, υποστήριξε ο καθηγητής.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θα παρασυρθούν τόσο εύκολα από τις συμφωνίες αυτές και από τις δηλώσεις Ερντογάν και Πούτιν, καθώς γνωρίζουν πλέον ότι ο Ερντογάν δεν αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο.

Παράθυρο ευκαιρίας για την Κύπρο η αναξιοπιστία Ερντογάν

Ως «Παράθυρο ευκαιριών για την Κύπρο» χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή ο κ. Γιαλλουρίδης.

Θα πρέπει η Κύπρος να «κτίσει» πάνω στο αναξιόπιστο της Τουρκίας και να πείσει ότι η χώρα του Ερντογάν δεν αποτελεί παράγοντα εμπιστοσύνης και αξιόπιστο εταίρο για τη Δύση.

Αν καταφέρουμε να πείσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το προπύργιο του δυτικού κόσμου, τότε θα μπορούμε να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, συνέχισε ο κ. Γιαλλουρίδης, ότι πρέπει να προβάλουμε επιτέλους το δικαίωμα για διεκδίκηση ελευθερίας και δημοκρατίας στην Κύπρο και όχι να μένουμε προσκολλημένοι στα όσα διεκδικούμε σήμερα.

Αν απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή η Κύπρος, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε ο «σταθερός παίκτης» ανέφερε κλείνοντας ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα