«Χέρι» και στο δημοσιογραφικό απόρρητο βάζουν οι Αδιάφθοροι

Μετά τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος κατήγγειλε χθες στο ΣΙΓΜΑ προσπάθειας υπόσκαψης της υπηρεσίας του, και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, αντιδρά σε συγκεκριμένες πρόνοιες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, η οποία θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

"Πολύ

φοβάμαι ότι υπάρχουν πρόνοιες στο υπό εκπόνηση νομοθέτημα, οι οποίες ενδεχομένως να αξιοποιηθούν καταχρηστικά και να δημιουργήσουν συναφή προβλήματα", αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Εκ των επίμαχων άρθρων του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι το άρθρο 5 1 (θ), το οποίο υποχρεώνει όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να παρέχουν ότι πληροφορίες και στοιχεία τους ζητηθούν για σκοπούς διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς.

Η Ένωση Συντακτών θα αποστείλει γραπτώς τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου.

"Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι πρωτοστάτησαν στην αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς", ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών.

Ο Γιώργος Φράγκος σημείωσε ότι ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει πηγές μόνο σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, ύστερα από έκδοση δικαστικού διατάγματος και μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξασφάλισης της καθοριστικής πληροφορίας από τις ανακριτικές Αρχές.
Στις εν λόγο πρόνοιες του νομοσχεδίου αντιδρά και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

"O κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας διευκρινίζει ότι o δημοσιογράφος έχει την ηθική υποχρέωση να τηρεί την επαγγελματική εχεμύθεια αναφορικά με την πηγή πληροφοριών που λήφθηκαν εμπιστευτικά"

Ο Γιώργος Παυλίδης θεωρεί ότι ο νόμος θα πρέπει να δίνει και στον ίδιο τον δημοσιογράφο το δικαίωμα να κρίνει εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι παραβίασης του δημοσιογραφικού απορρήτου.

"Επειδή στην προκειμένη περίπτωση τίθεται θέμα ορθής στάθμισης αντικρουόμενων συμφερόντων, θεωρώ ότι ο νομοθέτης οφείλει να συμβουλευτεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, σημείωσε, συζητά θέμα δημοσιογραφικού απορρήτου μόνο όταν οι Αρχές αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να πετύχουν το στόχο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα