Χειρουργός απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για αμέλεια

Καταχρηστική κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η συμπεριφορά το Γενικού Εισαγγελέα για ανάκληση απόφασης, αναστολής ποινικής διαδικασίας, τον Φεβρουάριο του 2020, σε υπόθεση ιατρικής αμέλειας, κάτι που οδήγησε στην απαλλαγή του κατηγορούμενου χειρουργού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», το δικαστήριο επισήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δικαστήρια αφού, ενώ κοινοποιήθηκε γραπτώς σε όλες τις πλευρές η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να αναστείλει την

ποινική δίωξη του γιατρού, επτά μέρες αργότερα εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι τελικά δεν θα ζητήσει την αναστολή της ποινικής δίωξης, αφού όπως ανέφερε πήρε προφορικές οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, για συνέχιση της υπόθεσης.

Η υπόθεση φορά τον θάνατο του 61χρονου από τη Λευκωσία, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2010 στο Γ.Ν. Λευκωσίας.

Ο εκλιπών, πατέρας δύο παιδιών, που εργαζόταν στο Υπουργείο Άμυνας ως τεχνικός, είχε υποβληθεί στις 17 Αυγούστου του 2010 από τον χειρούργο σε λαπαροσκοπική βιοψία οπισθοπεριτοναϊκού λεμφαδένα, η οποία μετατράπηκε σε ανοιχτή επέμβαση και στα πλαίσια της οποίας αφαιρέθηκε μέρος τους παγκρέατος, πυλωρού και δωδεκαδακτύλου και διενεργήθηκε γαστροεντεροαναστόμωση.

Μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος του κατηγορούμενου μετά από επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 14/01/2020 με αίτημα την αναστολή της ποινικής διαδικασίας έλαβε επιστολή απόφασης αναστολής ποινικής δίωξης του με ημερομηνία 20/02/2020.

Επτά μέρες αργότερα η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής δεν ζήτησε την διακοπή της υπόθεσης εναντίον του κατηγορούμενου ένεκα της απόφασης αναστολής, αλλά επισήμανε ότι είχε λάβει προφορικές οδηγίες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη Νομική Υπηρεσία για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας.

Το Δικαστήριο κατέληξε ότι το σοβαρό αυτό λάθος προσβάλει το αίσθημα δικαιοσύνης και ευπρέπειας του Δικαστηρίου ενώ σημείωσε πως ότι ο ρόλος του Δικαστηρίου είναι η διασφάλιση του κύρους της ποινικής διαδικασίας και της δικαιοσύνης στην αντίληψη του κοινού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνέχιση της ποινικής διαδικασίας κρίθηκε ως καταχρηστική της δικαστικής διαδικασίας και ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα