Οι επαφές Ακιντζί στις Βρυξέλλες απασχολούν τον τ/κ Τύπο

Οι επαφές του Τ/κ ηγέτη Ακιντζί στις Βρυξέλλες και η απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου, η διαπίστωση του ΕΔΑΔ για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας στο θέμα της εξιχνίασης της δολοφονίας τριών Τ/κ, η επίθεση στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέραν των 100 ανθρώπων, αλλά και η ανακοίνωση του “υπουργού δημοσίων έργων” ότι

θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τους κατοίκους του χωριού Λουρουτζίνα, αλλά και ότι ο δρόμος Τύμπου - Λουρουτζίνας θα δοθεί στην κυκλοφορία αρχές του Μάη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ένοχες η Τουρκία και η Κύπρος”, αναφέρεται στη διαπίστωση του ΕΔΑΔ σχετικά με την υπόθεση των τριών Τ/κ που δολοφονήθηκαν στον δρόμο Λευκωσίας - Λάρνακας, του πατέρα Ελμάς, της μητέρας Ζερίν και της κόρης τους Εϊλούλ, στην οποία αναφέρεται ότι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας οδήγησε στη μη εξιχνίαση της υπόθεσης. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί για την επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Ακιντζί στις Βρυξέλλες με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αλλού αναφέρεται σε ανακοίνωση της ένωσης λογοτεχνών σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την κατάσταση που μπορεί να επικρατήσει στη χώρα μετά το αποτέλεσμα και πώς αυτό θα επηρεάσει και το Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Απόφαση - έκπληξη στις Βρυξέλλες”, γράφει ότι η επίσκεψη του Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες επιφύλασσε μια έκπληξη, αφού ανακοινώθηκε η επανέναρξη των συνομιλίες στις 11 Απριλίου. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του “υπουργού δημοσίων έργων” Κεμάλ Ντουρούστ σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα για την είσοδο και έξοδο των κατοίκων του κατεχόμενου χωριού Λουρουτζίνα, αλλά και για την ολοκλήρωση των έργων για τον νέο δρόμο Τύμπου - Λουρουτζίνας, ο οποίος θα δοθεί στην κυκλοφορία στις 5 Μαΐου. Με φωτογραφίες από τη βομβιστική επίθεση στη Συρία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέραν των 100 ατόμων, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, η εφημερίδα αναφέρεται στις επιθέσεις και γράφει ότι οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου “παγώνουν το αίμα”.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Καταδικάστηκε και η Τουρκία και η Κύπρος”, γράφει ότι το ΕΔΑΔ έκρινε και την Τουρκία αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία ένοχες στο θέμα της μη εξιχνίασης της δολοφονίας τριών Τ/κ, αφού, λόγω έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των δύο, δεν έχει εξιχνιαστεί η δολοφονία. Γράφει, ακόμα, ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ, είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη στάση της Βουλής στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του “αναπληρωτή πρωθυπουργού” Σερντάρ Ντενκτάς ότι εντός ενός έτους έχουν παραχωρηθεί 7200 “υπηκοότητες”, ενώ, αν χρειαστεί, θα δοθούν και άλλες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Βρέθηκαν ένοχες και η Τουρκία και η `νότια Κύπρος`”, γράφει ότι το ΕΔΑΔ έκρινε και την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία ένοχες στο θέμα της μη εξιχνίασης της δολοφονίας των τριών μελών της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου, στον δρόμο Λευκωσίας – Λάρνακας. Για την υπόθεση είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ εφτά συγγενείς των θυμάτων, ενώ με πέντε ψήφους υπέρ και δυο κατά, το Δικαστήριο αποφάσισε όπως η Κυβέρνηση της κάθε μιας από τις δυο χώρες καταβάλει στον κάθε αιτητή το ποσό των 8.500 ευρώ για ηθική βλάβη. Αλλού γράφει ότι πέραν των 100 ατόμων είναι τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιμπλίντ στη Συρία, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά. Πιστεύεται ότι η επίθεση έγινε με χημικά όπλα. Γράφει, ακόμα, ότι παρά το γεγονός ότι η η βροχόπτωση τον τελευταίο καιρό ήταν ικανοποιητική, εντούτοις τα σπαρτά ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Παραδοχή για τις `υπηκοότητες`”, αναφέρεται σε δηλώσεις – παραδοχή του “αναπληρωτή πρωθυπουργού” Σερντάρ Ντενκτάς ότι κατά τη “διακυβέρνηση” Κόμματος Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικού Κόμματος δόθηκαν 7,200 “υπηκοότητες” και ότι έχει αποφασιστεί από την “κυβέρνηση” και θα δοθούν ακόμα 27 χιλιάδες “υπηκοότητες”. Αναφορά γίνεται και στη δολοφονία των μελών της τ/κ οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου στις ελεύθερες περιοχές και αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ να αποζημιωθούν τα εφτά άτομα της οικογένειας τα οποία προσέφυγαν στο δικαστήριο εναντίον της ΚΔ και της Τουρκίας, διότι λόγω έλλειψης συνεργασίας δεν έχει εξιχνιαστεί η δολοφονία. Γράφει, ακόμα, ότι ο ηγέτης των Τ/κ Ακιντζί, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές, συναντήθηκε χθες με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. ενώ αργότερα. σε δηλώσεις του. είπε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 11 Απριλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα