Χατζηγεωργίου: Η Τουρκία τείνει να εξελιχθεί σε Συρία

''Η Τουρκία σήμερα τείνει να εξελιχθεί σε νέα Συρία. Αν δεν κατανοηθεί αυτό βαθιά και αν δεν λάβει συντονισμένα μέτρα η ΕΕ, θα βρεθεί μπροστά σε νέο κύμα προσφύγων από τη Τουρκία, Κούρδοι αυτοί τη φορά''. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τ. Χατζηγεωργίου, προς τον Υπ. Εξωτερικών της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κ. Bert Koenders κατά την συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ.

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί επίσκεψη στη περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ. Μια περιοχή που φλέγεται, με σφοδρές μάχες, με πολλές δολοφονίες αμάχων, και κατ' οίκον περιορισμό, ενώ η ΕΕ καμώνεται πως δεν το βλέπει διότι θεωρεί ότι θα συγκρατήσει τους Σύριους πρόσφυγες στη περιοχή της Τουρκίας.

Ο κ. Koenders συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Χατζηγεωργίου και δήλωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται να κάνει πολλά στα ζητήματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αναφέρθηκε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και ότι το άνοιγμα αυτών προσφέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Σημείωσε ωστόσο πως το άνοιγμα των κεφαλαίων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναφορικά με το Κουρδικό είπε ότι η θέση της Προεδρίας είναι ότι πρέπει να επέλθει κατάπαυση πυρός και να ξεκινήσουν εκ νέου συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών.

Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Koenders, εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Τόνισε ότι η ΕΕ συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν το κοινοτικό κεκτημένο. Τέλος δήλωσε ότι μια τέτοια προοπτική, η λύση του Κυπριακού δηλαδή, θα είναι πολύ επωφελής για το σύνολο της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα