Χάσικος: Απομένει ένα τελευταίο μίλι για επίλυση Κυπριακού

Απομένει ένα τελευταίο μίλι στην επίλυση του Κυπριακού, που για να διανυθεί χρειάζεται η θετική συμβολή της Ελλάδας, την οποία θεωρούμε δεδομένη και, κυρίως, βεβαίως, της Τουρκίας, είπε το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου στην Ορμήδεια και του Δρόμου που ενώνει την Κοινότητα με τον Συνοικισμό ΑΗΚ – Ορμήδειας, ο Υπουργός ανέφερε ότι “η λύση

του Κυπριακού, θα πρέπει να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αρχές και τις αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου και να επιτρέπει τη συγκρότηση ενός βιώσιμου, λειτουργικού και σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους”.

Βρισκόμαστε, σημείωσε, σε ένα κομβικό σημείο στη μακρά πορεία του Κυπριακού προβλήματος. “Ο χρόνος που περνά και οι συνθήκες που σήμερα περιβάλλουν το πρόβλημά μας δεν αφήνουν περιθώρια απώλειας της ευκαιρίας λύσης που προσφέρεται αυτή την περίοδο. Απομένει ένα τελευταίο μίλι, που για να διανυθεί χρειάζεται η θετική συμβολή της Ελλάδας, την οποία θεωρούμε δεδομένη και, κυρίως, βεβαίως, της Τουρκίας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι η προσωρινή αποτυχία κατάληξης στις συζητήσεις για το εδαφικό, που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο πλευρών σε δύο φάσεις στο Mont Pelerin της Ελβετίας, μας στενοχώρησε, αλλά δεν μας απογοήτευσε.

Επιβεβαίωση της αισιοδοξίας μας, σημείωσε, είναι η πολύ πρόσφατη συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, που προέκυψε στο δείπνο που παρέθεσε στους δύο ηγέτες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, που έδωσε ένα τέλος στην κρίση που προκλήθηκε στο Mont Pèlerin και την αρχή του τέλους, ελπίζουμε, της διαδικασίας που θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση και στην επανένωση της πατρίδας μας.

Αναφερόμενος στο αθλητικό κέντρο, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι αποτελεί αναπτυξιακό έργο, πολύ σημαντικό, κυρίως για τους νέους. Περιλαμβάνει τρία γήπεδα mini ποδοσφαίρου (futsal) και γήπεδα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και χειροσφαίρισης. Περιλαμβάνει, επίσης, αποδυτήρια, κυλικείο, οργανωμένο χώρο στάθμευσης οχημάτων και περίφραξη. Το αναπτυξιακό έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, κατασκευάστηκε πάνω σε γη που παραχωρήθηκε από το Τμήμα Δασών και τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και ανεγέρθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, μέσω ιδιώτη μελετητή και εργολήπτη.

Το κόστος του Έργου ανήλθε στις €611.970. Μέρος του ποσού καλύφθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και μέρος του από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση / διαπλάτυνση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου, ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτό αποτελούσε αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου πριν από το 2006, με στόχο τη διευκόλυνση της διακίνησης των κατοίκων του Συνοικισμού της ΑΗΚ προς την Κοινότητα Ορμήδειας και αντίστροφα.

Ο δρόμος βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, ενώ μεγάλο τμήμα του αποτελεί δασική γη.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Χάσικος, ζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν οι θετικές απόψεις της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων για την υλοποίησή του.

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου ανατέθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας σε ιδιώτη μελετητή και εκπονήθηκε με την καθοδήγηση και παρακολούθησή του από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας. Το συνολικό μήκος του ανέρχεται στο 1.5 km περίπου, ενώ το συνολικό πλάτος διατομής ανέρχεται στα 11 μ. Διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3 μ. η κάθε μια, ασφάλτινα ερείσματα πλάτους 1 μ. και χωμάτινα ερείσματα πλάτους 1,5 μ. εκατέρωθεν του δρόμου.

Στο τμήμα του δρόμου το οποίο διασταυρώνει τον Νότιο Αγωγό, λήφθηκαν ειδικά μέτρα προστασίας του Αγωγού με την κατασκευή πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα, ως η εισήγηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Ο Υπουργός είπε πως ο Συντονισμός όλων των πιο πάνω ενεργειών, καθώς και η υλοποίηση του έργου, αναλήφθηκαν από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας. Η συνολική δαπάνη, η οποία ανήλθε περίπου στις €420.000, καλύφθηκε από δαπάνη του κρατικού Προϋπολογισμού της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, με συνεισφορά του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας με αναλογία 70% εκ μέρους του κράτους και 30% εκ μέρους της κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα