Χάρης: Θα γίνουμε αυστηροί με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Την άποψη ότι θα πρέπει υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε να υπάρξει βελτίωση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά εξαρτώνται από τις εγκρίσεις και την συναίνεση ευρωπαϊκών Αρχών, καθώς δεν μπορεί να γίνει παραβίαση κανόνων σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο είναι περίπλοκο. Αυτός είναι όμως, όπως διευκρίνισε, είναι ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης.

Προς αποφυγή εκμετάλλευσης του εν λόγω

πλαισίου από επιτήδειους οι οποίοι θα επιλέξουν να μην πληρώνουν παρόλο που έχουν την δυνατότητα, θα θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία διευκόλυνση για όσους θα θελήσουν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, είτε στην πλάτη του φορολογούμενου πολίτη, είτε των άλλων συνεργάσιμων δανειοληπτών.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του SIGMA ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον διάλογο που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο ως «γόνιμο» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μέσω αυτού αναδείχτηκαν και οι δυσκολίες. Παραταύτα, όπως είπε, διαφάνηκε καλή διάθεση ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρόνος για να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ότι εκ των ων ουκ άνευ είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να αναληφθούν συλλογικές ευθύνες και να διορθωθούν κάποια πράγματα.

Τοποθέτησε δε τις εξελίξεις εντός του επόμενου τριμήνου.

Όπως σημείωσε, θα πρέπει να δοθεί «υποβοηθητική μεταχείριση» απέναντι σε ευάλωτους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν.

«Όμως υπάρχουν και άλλοι δανειολήπτες, ας το παραδεχτούμε, που θεωρούνται “στρατηγικοί κακοπληρωτές” και γι’ αυτούς θα πρέπει τα νομοθετικά εργαλεία να γίνουν πιο αυστηρά και πιο αξιόπιστα. Κάποια παραθυράκια που τους επιτρέπουν να ξεγλιστρούν θα πρέπει να κλείσουν, επειδή το τίμημα πληρώνει κάποιος άλλος που δεν πρέπει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κο Γεωργιάδη, η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης αναμένεται να συμβάλει και στο οι τράπεζες να μην γίνουν «κτηματομεσίτες».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το τραπεζικό μας σύστημα λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Τον ρυθμό και την κατεύθυνση τα δίνει πλέον η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή από την Φρανκφούρτη και όχι από την Λευκωσία», επισήμανε.

Όπως είπε η πρόοδος που έγινε είναι πολύ σημαντική, καθώς κατά την πενταετία που πέρασε ο ιδιωτικός δανεισμός έχει μειωθεί κατά περίπου 22 δισ. ευρώ, κάτι που στο εξωτερικό ναι μεν αναγνωρίζεται, «αλλά όχι όσο πρέπει». Αυτό εξάλλου οδηγεί τους εταίρους να ασκούν ακόμα περισσότερες πιέσεις.

«Είναι κάτι που μας το έχουν πει καθαρά: στην Ευρώπη πρέπει να υπάρξει ταχύτερη και πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και γι’ αυτό υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί. Κανένας από τους σχεδιασμούς δεν είναι εύκολος», είπε.

Κληθείς να δώσει πληροφορίες σε σχέση με το σχέδιο «Εστία» που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, ο κος Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι πολλά από όσα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας δεν είναι βάσιμα, καθώς ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Διευκρίνισε επίσης πως ούτε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έγινε παρουσίαση του σχεδίου.

«Η γενική κατεύθυνση βασίζεται σε αυτό τον διαχωρισμό. Πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί για τις περιπτώσεις που πρέπει, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να δώσουμε χρονικά περιθώρια και ανάσες για μια διαφορετική κατηγορία συνεργάσιμων αλλά ευάλωτων δανειοληπτών που θέλουν χρόνο», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα