Χάρης: Η Cyta να προσελκύσει επενδυτή που θα ασκήσει διοίκηση

Τη θέση της Κυβέρνησης ότι η Cyta θα πρέπει να προσελκύσει έναν στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος παρά το μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο που θα διαθέτει θα έχει τη δυνατότητα να διοικήσει τον οργανισμό, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτή είναι μεν η κυβερνητική θέση, αλλά όχι η προσωπική του άποψη

για το ζήτημα, καθώς εκείνος θα προτιμούσε την πλήρη αποκρατικοποίηση.

«Όπως έχει διαμορφωθεί, σε μια προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών συναίνεσης, για να λάβουμε επιτέλους κάποιες αποφάσεις, η θέση της Κυβέρνησης έχει προσεγγίσει τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θεωρώ έστω και τη θέση για μερική αποκρατικοποίηση και προσέλκυση ενός στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει μειοψηφικό πακέτο, αλλά θα αναλάβει το μάνατζμεντ, ότι είναι μια καλή και αναγκαία επιλογή», είπε.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν τρέχει μεν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο δεν θα πρέπει να αργήσει.

Σημείωσε δε ότι η Κυβέρνηση δεν χρειάζεται παραινέσεις για να πειστεί ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

«Είναι θέση της Κυβέρνησης εδώ και κάποια χρόνια ότι πρέπει πράγματι να ληφθούν αποφάσεις, διότι η Cyta δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και να διασφαλίσει την επιβίωσή της ως μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ) ως προέκταση της κυπριακής δημόσιας υπηρεσίας», είπε, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι εις βάρος του οργανισμού».

«Μπορεί μέχρι τώρα να βόλευε και τους εργαζόμενους, οι οποίοι απολαμβάνουν καλούς όρους απασχόλησης, αλλά δεν είναι ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να διασφαλίσει στα χρόνια που έρχονται τη θετική προοπτική με τα βαρίδια του δημοσίου τομέα, τη στιγμή που ο τομέας είναι εξόχως ανταγωνιστικός, με έντονο και τον εγχώριο ανταγωνισμό, αλλά και τον διεθνή και τον τεχνολογικό. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι εκεί, ενώπιον της Βουλής», είπε.

Συνεργατισμός και σχέδιο εθελουσίας εξόδου

Όσον αφορά στον Συνεργατισμό, ο κος Γεωργιάδης ενθάρρυνε τους υπαλλήλους του Συνεργατισμού να πάρουν το Σχέδιο Εθελουσίας Εξόδου, καθώς, όπως τονίζει, «δεν θα υπάρξει άλλο» και τόνισε ότι το εν λόγω Σχέδιο είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει η τράπεζα, απαντώντας εν πολλοίς έτσι στην ερώτηση που θέτουν οι ίδιοι σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον.

Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε το Σχέδιο «γενναιόδωρο», αλλά και μια «συνειδητή απόφαση» της τράπεζας και του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σημείωσε ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο του Σχεδίου δεν θα πραγματοποιηθούν από τον προϋπολογισμό του κράτους, αλλά από την τράπεζα.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Σχέδιο ήταν απολύτως εγγυημένο, τονίζοντας ότι «το σχέδιο είναι εγκεκριμένο από το υπουργικό συμβούλιο και δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί».

Όπως επισήμανε, το σχέδιο είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο σχέδιο, αλλά ούτε και κάποια πρόθεση ή δυνατότητα οι εργαζόμενοι να μετατραπούν σε δημόσιους υπαλλήλους, κάνοντας λόγο για «αδιανόητα πράγματα» τα οποία ακούγονται.

Επανέλαβε δε ότι στην Ελληνική Τράπεζα δεν μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι, αιτιολογώντας τον αριθμό με τις ανάγκες της τράπεζας και επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη μεταφορά περισσότερων, θα συνιστούσε στρέβλωση της αγοράς και ίσως χρειαζόταν κρατική ενίσχυση.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές προς το πρόσωπό του, οι οποίες ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της Ερευνητικής Επιτροπής την οποία διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κος Γεωργιάδης αρνήθηκε να το πράξει, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει καταθέσει στοιχεία και έγγραφα και όχι «λόγια» για το ζήτημα του Συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι, αν κληθεί, θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής.

Όπως είπε, δεν θεωρεί δεοντολογικό να γίνονται σχόλια «από αέρος» ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, επηρεάζοντας έτσι τη διαμόρφωση της άποψης της Επιτροπής.

Όσον αφορά τα «κακό» κομμάτι του Συνεργατισμού το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κράτος δεν θα έχει εμπλοκή στη διαχείριση.

«Θεωρώ ότι το σύνολο των πρόσφατων εξελίξεων, όσον αφορά στον Συνεργατισμό αλλά και τις διορθώσεις που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο, αποτελούν αποκλειστικά θετικές εξελίξεις που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Είναι, δηλαδή, εξελίξεις κομβικής σημασίας, που εκτιμώ πως πολύ σύντομα θα οδηγήσουν στην οριστική διαχείριση του τελευταίου κατάλοιπου προβλήματος που κουβαλάει η οικονομία μας από την τραπεζική και οικονομική κρίση, το οποίο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης.

Πρόσθεσε δε ότι η μεταφορά μεγάλου μέρους των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία.

Σημείωσε δε ότι, αν ήταν αποκλειστικά στο χέρι του, η συμφωνία Ελληνικής – Συνεργατισμού δεν θα γινόταν τώρα, αλλά μετά από ένα χρόνο, καθώς από το 2013 και μετά σημειώνεται μια σταδιακή διόρθωση και μείωση του όγκου των ΜΕΔ.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρά την εκτόξευσή του μετά τη συμφωνία, αυτό παραμένει απολύτως διαχειρίσιμο, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία έχει λάβει τρεις αναβαθμίσεις από τρεις διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάρης, Cyta,charis, Cyta