Χάπι αντί εμβολίου; Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αλόγιστα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Πέτρος Καραγιάννης το πρωί της Τρίτης.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησε για την αύξηση που καταγράφουν τα κρούσματα στην Ευρώπη και όχι μόνο ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο είπε πως η εικόνα είναι μεν καλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ανατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη. «Η εικόνα μας είναι πολύ καλύτερη από άλλων χωρών αυτή τη στιγμή. Να μην εφησυχάζουμε».

«Το

πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο στην ανατολική Ευρώπη γιατί η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλή. Υπάρχει τεράστιος χώρος για τον ιό να διακινηθεί. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για το υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δ. Σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης που πήγαιναν καλά με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη έχουμε επίσης έξαρση γιατί αφαιρέθηκαν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Αφαίρεσαν τη μάσκα», εξήγησε.

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να «θυμηθούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Είμαστε μπροστά σε νέα πανδημική κρίση. Οι ανεμβολίαστοι είναι αρκετοί και νοσούν αλλά και οι εμβολιασμένοι νοσούν. Δεν καταλήγουν ωστόσο να διασωληνωθούν», είπε.

«Καλώς εμείς εδώ στην Κύπρο εισηγηθήκαμε 3η δόση από τα 50 έτη και άνω. Νοσούσαν και οι άνω των 50 – 60 δεν νοσούσαν μόνο υπέργηροι», είπε.

Χάπια και αποτελεσματικότητα 

Ο καθηγητής ερωτήθηκε και για τα χάπια που κυκλοφόρησαν. «Δεν είναι για πρόληψη. Δίδονται σε αυτούς που νοσούν ελαφριά για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αυτό της Merck έχει πιο γενική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές rna λοιμώξεις. Της Pfizer το χάπι ανήκει στα άμεσα δρώντα αντιικά φάρμακα. Έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα αλλά δεν παύει από του να είναι αυτή τη στιγμή μια δαπανηρή θεραπεία».

Διαβάστε επίσης: Τι ξέρουμε για τα χάπια Merck και Pfizer κατά της Covid-19

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα χάπια δεν θα χρησιμοποιηθούν αντί του εμβολίου. «Δεν είναι για πρόληψη. Δεν γίνεται κάποιος να τα πάρει αυτά αντί εμβολίου. Η αλόγιστη χρήση των χαπιών θα μας οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Πρέπει να το αποφύγουμε όπως ο «διάβολος το λιβάνι», είπε.

Πιο κάτω η παρέμβασή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάπι, ΒΙΝΤΕΟ,chapi, vinteo