Χαλούμι: Πόσα εκατομμύρια χάνονται – Πώς θα γίνει... "παγκόσμιο"

«Όχι» στην έφεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απόφαση υπέρ της βρετανικής εταιρείας «John &Pascalis LTD», η οποία διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα, με αποτέλεσμα την οριστική πλέον ακύρωση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στην Αγγλία.

Φιλοξενούμενοι στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι συμφώνησαν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα από δω και μπρος, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε εκατομμύρια από τις εξαγωγές χαλουμιού. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος

εξάγει περίπου 30 χιλιάδες τόνους και αν δεν προβούμε στις απαραίτητες αλλαγές στον φάκελο για το χαλούμι, ο οποίος είναι ήδη κατατεθειμένος στην Ευρώπη, τότε υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε περίπου 18 χιλιάδες που εξάγουμε μόνο στη Βρετανία. Το χαλούμι είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.

Αποκαλυπτικό: Δεύτερη αίτηση από Κύπριο για διαγραφή χαλουμιού/ΕΓΓΡΑΦΑ

Μόνο για φέτος, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι, έχουμε κάνει 200 εκ. εξαγωγές. Το 43-44% εξαγωγών πηγαίνουν στην Αγγλία, οπότε γύρω στα 80 εκ. ενδεχομένως να χαθούν. «Όταν έχεις προϊόν με τόσα εκατομμύρια έσοδα στον τόπο, πρέπει να γίνεται μια επίσημη μελέτη που να καθοδηγήσει εμπλεκόμενους σε σωστές αποφάσεις», ανέφερε ο Νίκος Παπακυριάκου, Δι/ντης του ΠΟΑ.

«Ο φάκελος αντικατοπτρίζει ένα προϊόν που δεν υπάρχει. Θέλουμε διασφάλιση του τομέα μας. Δεν υπάρχει θέμα ποσοστού, αλλά να διασφαλίσουμε το προϊόν μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση ανάγκασε τυροκόμους να αποσύρουν φάκελο το 2012 και το 2015 είχε μέσα κατοχυρωμένο φάκελο», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση να μην πάμε σε δίκη για το εμπορικό σήμα των Βρυξελλών, γιατί αυτό ενδεχομένως να χαθεί.

«Το να επιστραφεί ο φάκελος πίσω για να αλλάξουν πράγματα, θα ήταν αυτοκτονία. Μόνη κίνηση να εγγραφεί ο φάκελος και μετά να γίνουν αλλαγές αιτιολογημένα. Δεν ενδιαφερθήκαμε ούτε καν να παρουσιαστούμε στη δίκη», είπε από πλευράς του ο Δι/ντής Τομέα Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ.

Από πλευράς του, ο κ. Παπακυριάκου ανέφερε τους 4 άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η χώρα μας:

- Όποια απόφαση για φάκελο, να μην υπάρχει μείωση παραγωγής και εξαγωγών
- Δεν πρέπει να χυθεί γάλα από κανέναν
- Να μην μειωθούν θέσεις εργασίας
- Ο τρόπος εγγραφής να μην δώσει δικαίωμα σε άλλη χώρα να παράξει χαλούμι

«Αρνητική εξέλιξη αν θεωρήσουμε ότι η Αγγλία δεν θα προχωρήσει σε άτακτο Brexit, τότε τα αρνητικά μετριάζονται. Αν φύγει άτακτα η Βρετανία, τότε πιθανόν να έχουμε πρόβλημα με εξαγωγές στην Αγγλία», τόνισε ο κ. Ανδρέου από το ΚΕΒΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το χαλούμι βρίσκεται σε επικίνδυνο στάδιο και πρέπει να το εγγράψουμε. Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε για να διασφαλίσουμε το προϊόν».

Όπως ανέφεραν οι εμπλεκόμενοι, πρέπει να διασφαλίσουμε το χαλούμι και αν χαθεί το εμπορικό σήμα χαλούμι στις Βρυξέλλες, τότε όλοι θα μπορούν να φτιάχνουν τυριά και να τα λένε "χαλούμι".

Keywords
Τυχαία Θέματα