Χάκερς προσπάθησαν να δηλητηριάσουν το νερό μίας ολόκληρης πόλης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο σύστημα διαχείρισης πόσιμου νερού μιας πόλης στην Φλόριντα με 15 χιλιάδες κάτοικους εισέβαλαν κακόβουλοι χάκερς με στόχο τη δηλητηρίαση του νερού. Αυτό επιχείρησαν να το πετύχουν με την αύξηση ενός πρόσθετου χημικού σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η πρόσβαση των επιτήδειων χάκερς στον υπολογιστή διαχείρισης του πρόσθετου μέσω TeamViewer, πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση σε περίπτωση τεχνικής υποστήριξης.

Ο υπάλληλος υπηρεσίας εντόπισε ξαφνικά την παραβίαση

του συστήματος αφού είδε κάποιο  να κουνάει το ποντίκι και ανοίγει προγράμματα για να ρυθμίσει το σύστημα. - Bob Gualtieri, δήλωσε ο Σερίφης της  πόλης Oldsmar

Οι χάκερς αύξησαν την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου (ή αλλιώς καυστικό νάτριο) το οποίο χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για να ελεγχθεί η οξύτητα του νερού. Μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και οι hackers αύξησαν το χημικό από 100 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) σε 11.100 ppm.

Η χημική ουσία χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για τον έλεγχο της οξύτητας του νερού, αλλά είναι επίσης μια διαβρωτική ένωση που απαντάται συνήθως σε οικιακά είδη καθαρισμού όπως καθαριστικά υγρών αποστράγγισης.

Ευτυχώς η παροχή νερού της πόλης δενi. Οι αξιωματούχοι της πόλης τη Δευτέρα τόνισαν ότι υπάρχουν αρκετές άλλες διασφαλίσεις για να αποτρέψουν την είσοδο μολυσμένου νερού στην παροχή νερού και δήλωσαν ότι απενεργοποίησαν το σύστημα απομακρυσμένης πρόσβασης που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Κανείς δεν έχει συλληφθεί, είπε ο Gualtieri, αν και οι ερευνητές έχουν κάποιες υποψίες. Δεν ξέρουν γιατί έγινε στόχος το Oldsmar, είπε. Πρόσθεσε ότι άλλοι δήμοι της περιοχής έχουν ειδοποιηθεί για την επίθεση και ενθαρρύνονται να επιθεωρήσουν τις διασφαλίσεις στα συστήματα επεξεργασίας νερού και σε άλλες υποδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα