Χαμπιαούρης: Τα Θρησκευτικά δεν είναι δογματικό μάθημα (vid)

Την άποψη ότι το μάθημα των θρησκευτικών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι «δογματικό» εξέφρασε το Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αρχές και οι αξίες που προάγει το μάθημα είναι εκείνες «που όλοι θέλουμε», σημειώνοντας ότι αγγίζει όλες τις θρησκείες, χωρίς να βλέπει τα πράγματα μόνο υπό το πρίσμα της Ορθοδοξίας.

«Αν κοιτάξει κανείς, μέσα από την Ορθοδοξία και μέσα από το μάθημα, αυτό το οποίο προάγεται είναι η αγάπη, η φιλία, η συναδελφική αλληλεγγύη. Αρχές και αξίες διαχρονικές», τόνισε.

Μιλώντας

στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Χαμπιαούρης απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις που δέχεται ανέφερε ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου να συμβάλει στην δημιουργία μιας σύγχρονης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας, αλλά θεμελιωμένης στις αρχές και τις αξίες και στις παραδόσεις του λαού.

«Μιας κοινωνίας που θα σέβεται κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα της θρησκείας, της φυλής και της καταγωγής του, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά του. Το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως διδάσκεται σήμερα, όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται αυτές τις επιδιώξεις, αλλά έχει καίριο ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Στην ερώτηση κατά πόσο μετά την παρακολούθηση του μαθήματος, οι μαθητές είναι σε θέση να επιλέξουν την θρησκεία της αρεσκείας τους ο κος Χαμπιαούρης ανέφερε ότι ως γνωστόν τα παιδιά που πηγαίνουν στα κυπριακά σχολεία «έχουν βαφτιστεί» με το Υπουργείο να μην τα υποχρεώνει σε οτιδήποτε.

«Εμείς ενημερώνουμε για διάφορες θρησκείες, μιλάμε για αξίες διαχρονικές που αγγίζουν τον καθένα μας και από εκεί και πέρα είναι θέμα του κάθε γονιού και του κάθε παιδιού για το πώς θα προχωρήσει», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι όποιο παιδί δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημα, μπορεί ο γονιός του να υποβάλει αίτημα ώστε αυτό να απαλλαγεί και την ώρα του μαθήματος να βρίσκεται σε άλλη τάξη, ασχολούμενο με άλλες δραστηριότητες.

Εκπαίδευση για το «ήθος» των μαθητών

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, αλλαγές αναμένονται και σε κάποιες πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος, κυρίως στην δημοτική εκπαίδευση, όσον αφορά στη διάπλαση του ήθους των μαθητών, με το βάρος να πέφτει σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Υγείας στην Πέμπτη και Έκτη τάξη του Δημοτικού γίνονται κάποιες αλλαγές, με ενότητες που έχουν να κάνουν με το ήθος να εντάσσονται στην ύλη.

«Οι μαθητές θα πρέπει να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τι σημαίνει σεβασμός της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό λέει πολλά. Θα υπάρχει και μάθημα στο οποίο θα δώσουμε έμφαση στις λέξεις “παρακαλώ,” “ευχαριστώ” και “συγγνώμη”. Αυτά τα πράγματα μας λείπουν. Θέλουμε να πλάσουμε ανθρώπους που να έχουν από τη μια επάρκεια γνώσεων, από την άλλη πρέπει έχουν χαρακτήρα ηθικά όμορφο», τόνισε.

Έρχεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος έχει στα πλάνα του να εισαγάγει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ο κος Χαμπιαούρης απάντησε θετικά.

«Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν για να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και τους φίλους ή τις φίλες τους. Γι’ αυτό υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που θα θέσουμε σε δράση», είπε.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι επί του θέματος υπάρχουν αντιδράσεις, ωστόσο αυτές δεν είναι δικαιολογημένες, καλώντας άπαντες να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις.

Πάντως διευκρίνισε ότι από την Εκκλησία δεν έχουν υπάρξει πιέσεις, ούτε στο συγκεκριμένο, ούτε σε άλλα ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα