Χ. Κληρίδης: Η σύγκριση υποθέσεων Γεν. Ελεγκτή – Ερωτοκρίτου –«Είναι οξύμωρο»

Για την πρόθεση, όπως όλα δείχνουν, της Κυβέρνησης να παραπέμψει τον Γενικό Ελεγκτή στο Ανώτατο για ανάρμοστη συμπεριφορά, μίλησε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

Όπως ανέφερε, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να την ξεκινήσει τυπικά ο Γενικός Εισαγγελέας με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο ο Γενικός Ελεγκτής έχει το δικαίωμα εκπροσώπησης από νομικούς συμβούλους. 

Για να τροχοδρομηθεί τέτοια διαδικασία, είπε, πρέπει να υπάρχουν τέτοια στοιχεία και μαρτυρία που όντως να εμπίπτουν μέσα στον

ορισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς, όπως σε δύο τέτοιες αποφάσεις που έχουν ληφθεί προηγουμένως στην Κύπρο, με την πρώτη να αφορά κατώτερο Δικαστή «για την οποία καταδικαστήκαμε για την απόλυσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και τη δεύτερη να αφορά τον πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου. 

Ανάρμοστη, τόνισε, είναι η συμπεριφορά που δεν αρμόζει στον κάτοχο της θέσης, όμως μοιραία κάποιος πρέπει να κάνει μια σύγκριση με την υπόθεση Ερωτοκρίτου. 

Από όσα γνωρίζουμε για την υπόθεση του Ελεγκτή, συνέχισε, είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων. 

Η διαδικασία για επίλυση αυτού του θέματος, είπε, είναι το άρθρο 139 και όχι η παραπομπή για ανάρμοστη συμπεριφορά.  

Η σύγκρουση αρμοδιοτήτων και η αμφισβήτηση, τόνισε, δεν έχει να κάνει με θέματα που αφορούν την ανάρμοστη συμπεριφορά. 

Ο κ. Κληρίδης έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση του κ. Ερωτοκρίτου, σημειώνοντας πως όταν δημοσιεύτηκε το πόρισμα Καλλή το οποίο του απέδιδε ευθύνες, αντέδρασε και κάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη και εκτόξευσε προσωπικές κατηγορίες εναντίον του τότε Γενικού Εισαγγελέα, προσέφυγε στην Αστυνομία για καταθέσεις, έβγαινε στα ΜΜΕ και ενημέρωνε για αυτό, ενεπλάκη ο Πρόεδρος, το Υπουργικό και ο Αρχηγός της Αστυνομίας για διερεύνηση των κατηγοριών εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα για διαφθορά ενώ αργότερα ο κ. Ερωτοκρίτου απέσυρε τις κατηγορίες σημειώνοντας πως είναι ψευδείς. 

Αυτού του είδους η συμπεριφορά, πρόσθεσε, είναι ανάρμοστη.

Συγκρίνοντας αυτές τις δύο υποθέσεις, δηλαδή του Γενικού Ελεγκτή και του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, συνέχισε, η μια αφορά όντως ανάρμοστη συμπεριφορά, αυτή του κ. Ερωτοκρίτου. 

Το να αμφισβητείται όμως η αρμοδιότητα, είπε, δεν είναι θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς αλλά σύγκρουσης και αμφισβήτησης αρμοδιοτήτων, είναι δυο διαφορετικά πράγματα, τόνισε.  

«Εδώ έχουμε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να περάσει την εικόνα για μηδενική ανοχή στη διαφθορά, έγινε σύσκεψη στο προεδρικό στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής. Προδιαγράφηκε ένα πλάνο για ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για διαφθορά. Είναι οξύμωρο μέσα σε αυτό το πλαίσιο να ανοίγει η Κυβέρνηση ένα κεφάλαιο εναντίον του Ελεγκτή και στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς τα έξω», πρόσθεσε. 

Ακούστε τη συζήτηση στο 32:09

Διαβάστε επίσης 

Αναλυτικό ρεπορτάζ: Τα νομικά σημεία για τη μάχη του Ανωτάτου

Τι απαντά ο ΚΕ σε ΑΚΕΛ και Γενικό Ελεγκτή

Εκπρόσωπος: Ο Ελεγκτής θέλει να διοικεί σαν ΠτΔ

Ελεγκτική Υπηρεσία: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα