Χ. Ακάρ: Εμείς υποβάλαμε την πρόταση στο ΝΑΤΟ κι οι Έλληνες απάντησαν θετικά

«Εμείς υποβάλαμε την πρότασή μας στην συνάντηση του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και ο Έλληνας ομόλογός μας την αντιμετώπισαν θετικά», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε μία πρώτη αντίδραση μετά τη συμφωνία αναστολής των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα των εθνικών γιορτών Ελλάδας

και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου αντίστοιχα), σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη.

«Γίνονται διαβουλεύσεις και τις επόμενες μέρες αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τουρκικές πηγές ασφαλείας, είχαν μεταδώσει ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν πρότασης της τουρκικής πλευράς.

«Η Τουρκία έκανε την πρόταση αυτή στο πλαίσιο της αντίληψής της για επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφεραν, ενώ πολλά τουρκικά ΜΜΕ υποδέχθηκαν τη συμφωνία με τίτλους όπως: «Διάλειμμα εθνικής γιορτής».

Διαβάστε επίσης:ΓΓ ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις

O Χουλουσί Ακάρ ανέφερε: «Αποδεχτήκαμε αυτές τις συναντήσεις χωρίς προϋποθέσεις, οπότε περιμένουμε κι από τους γείτονές μας να παρευρεθούν στη συνάντηση χωρίς καμία προϋπόθεση. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας για αυτό το ζήτημα σε κάθε πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά, βρήκαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συνόδου να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την αναβολή και πάλι της 8ης συνάντησης σήμερα. Έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε αυτές τις συναντήσεις και τη συμμετοχή μας σε αυτές, ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, των διαπραγματεύσεων και ότι υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά από την άλλη πλευρά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε παράλληλα αποφασισμένοι και απόλυτα προσηλωμένοι στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας. Αυτό το έχουν δηλώσει τόσο οι υπουργοί μας, και κυρίως ο πρόεδρος μας, όσο και οι αξιωματούχοι των διαφόρων θεσμών και οργανισμών μας και θα συνεχίζουν να το κάνουν».

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την καταπάτηση των δικαιωμάτων της και του δικαίου της και δεν θα κάνει τα στραβά μάτια σε τετελεσμένα, ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε:

«Ήμασταν πάντα υπέρ του δικαίου, του διαλόγου και της πολιτικής λύσης για την επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονές μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις του έκανε λόγο για στήριξη του διαλόγου. Οι γείτονές μας, οι Έλληνες δημοσιοποίησαν μία NAVTEX για τις 29 Οκτωβρίου κι εμείς ανακοινώσαμε άλλη NAVTEX για τις 28 Οκτωβρίου. Εξετάσαμε τις σημερινές εξελίξεις και κάναμε μια πρόταση σύμφωνα με τις γενικές αρχές που διέπουν τη σύνοδο. Ως ένδειξη καλής θέλησης, μπορούμε να ακυρώσουμε αυτή τη NAVTEX, προκειμένου να συμβάλουμε στην ενίσχυση του διαλόγου, αν το κάνετε κι εσείς. Ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε την πρότασή μας. Αργότερα, ο Έλληνας ομόλογός μας εξέφρασε την υποστήριξή του και τη θετική του προσέγγιση. Ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και οι συνεργάτες μας στη στρατιωτική αντιπροσωπεία μας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και περιμένουμε από εκείνους να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τις επόμενες ημέρες. Το θέμα το παρακολουθούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα