Μπουρτζιού: Χωρίς αμοιβαία συμφωνία δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα

Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι μονόπλευρες εργασίες της ε/κ πλευράς στο φυσικό αέριο που αφήνουν εκτός τους Τ/κ και την Τουρκία, επειδή είτε για το φυσικό αέριο είτε για τις διαπραγματεύσεις, σε κάθε θέμα, ο απαράβατος κανόνας είναι η αμοιβαία συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κ. Μπουρτζιού έγιναν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του «Μπαϊράκ», όπου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση Γκουτέρες της 15ης Σεπτεμβρίου και ειδικά στα συμπεράσματα.

Σύμφωνα

με τον κ. Μπουρτζιού, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα του φυσικού αερίου με τρόπο που να ενθαρρύνει μια συνολική λύση του Κυπριακού και έτσι να αποφευχθούν νέες κρίσεις, θέση – σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού – που τονίζει συνέχεια και ο κ. Ακιντζί.

Επεσήμανε δε και πάλι την αναφορά της έκθεσης του Γ.Γ. ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς (terms of reference) πριν την έναρξη συνομιλιών.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε, επίσης, ότι από τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 μέχρι σήμερα, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα, επιβεβαιώθηκε από διάφορους ηγέτες, και κατά πιο ευρύ τρόπο αυτό αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Σεπτεμβρίου του 2014 που υπέγραψαν οι Αναστασιάδης και Έρογλου. Σε αυτή τη βάση, πρόσθεσε, διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις.

Εάν υπάρχουν καλύτερες ή βελτιωτικές προτάσεις σημείων του ανακοινωθέντος αυτού, να αξιολογηθούν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι «εάν όλα αυτά γίνονται για να καταργηθούν όλες οι συγκλίσεις και να τεθεί μια νέα συμφωνία και αυτό είναι ένας τακτικισμός, τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ό,τι γίνει, θα γίνει με συμφωνία».

Με τα τετελεσμένα δεν φτάνουμε πουθενά, συνέχισε. «Αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις και για τις διεργασίες για το φυσικό αέριο. Κανόνας εκ των ων ουκ άνευ που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η αμοιβαία συμφωνία».

Αναφερόμενος δε στα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι ευτυχώς που ο Τ/κ ηγέτης έδειξε πολιτική αποφασιστικότητα, γιατί «ως ένα άτομο που παρακολουθώ από κοντά τη διαδικασία, το λέω ξεκάθαρα ότι η διάνοιξή τους θα μπορούσε να είχε ακυρωθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα