Μπορέλ:Έντονες αλλά παραγωγικές οι συζητήσεις με τις τουρκικές αρχές

Για "έντονη επίσκεψη" με πολλές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συνόδεψε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για "μια μακρά και μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών".

"Σε όλες τις συναντήσεις είχα την ευκαιρία να εκφράσω την κατανόησή μας για την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία. Ωστόσο, τόνισα επίσης ότι οι σημερινές εξελίξεις στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν οδηγούν σε καμία λύση", ανέφερε

ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η αυξημένη πίεση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειες δεν φέρνουν καμία θετική απάντηση. Δεν ωφελούν κανέναν. Αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να επιδεινώσει την κατάσταση. Και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι οι άνθρωποι - οι Σύροι πρόσφυγες και οι μετανάστες", προειδοποίησε.

"Μιλήσαμε επίσης πολλά για την κατάσταση στο Idlib. Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν κοινό συμφέρον να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Συρία. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε έναν τρόπο τερματισμού αυτής της σύγκρουσης. Η κατάσταση είναι δραματική. Οι ανθρωπιστικές συνέπειες είναι εξαιρετικά βαριές. Πρέπει να δοθεί επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση", σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα με τον συνάδελφό μου, τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων, ανακοινώσαμε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ για την συνέχιση της παροχής βοήθειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη Συρία, και μεταξύ αυτών υπάρχουν 60 εκατομμύρια ευρώ ειδικά στην ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία. Το πρόβλημα δεν είναι στην χρηματοδότηση, το πρόβλημα είναι στην ανθρωπιστική πρόσβαση, το πρόβλημα είναι πώς να φτάσετε στα σύνορα, σε μια κατάσταση που βρίσκεται στη μέση του πολέμου, καθιστώντας καθημερινά πιο δύσκολη την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που την χρειάζονται", εξήγησε.

"Και οι δύο Πρόεδροι Μισέλ και Ερντογάν μιλάνε πολύ για τον τρόπο προώθησης της κλιμάκωσης στη Συρία και ζητήσαμε επίσης να μην ενθαρρύνουμε την περαιτέρω μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε.

"Οι επαφές στο υψηλότερο επίπεδο θα συνεχιστούν. Τώρα ταξιδεύω στο Ζάγκρεμπ για να συζητήσω με τους συναδέλφους μου τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ αύριο και την Παρασκευή σχετικά με την κατάσταση στο Idlib και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να αποσαφηνιστούν κάποιες παρανοήσεις και να εργαστούν καλύτερη συνεργασία", τόνισε ο Μπορέλ.

"Πρέπει να προσδώσουμε μια νέα δυναμική στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία, στην αναζήτηση λύσης για την κρίση και στη βελτίωση της συνολικής διεθνούς ασφάλειας, η οποία έχει τεθεί σε κίνδυνο από τα τελευταία γεγονότα", κατέληξε, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές "για την θερμή υποδοχή τους και για τις ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την δήλωση  ΕΕ Τουρκίας του 2016 ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε: "από οικονομική άποψη, υπάρχουν 6 δισ. Ευρώ που προβλέπουμε να εκταμιευθούν. Συζητήσαμε με τους Τούρκους φίλους μας από διάφορα υπουργεία και συμφωνήσαμε για τα στοιχεία. Και τα στοιχεία είναι ότι μέχρι σήμερα έχουμε συνάψει € 4,7 δισ. Και έχουν εκταμιευθεί, καταβληθεί σε μετρητά, € 3,2 δισ".

"Τα άλλα είναι σε αναμονή και θα εκταμιευθούν κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αλλά αυτή η διευκόλυνση ήταν πολύ χρήσιμη για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία και είναι κάτι που σίγουρα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, επειδή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Αντίθετα, η κατάσταση στο Idlib, η οποία δεν ελήφθη υπόψη το 2016, φαίνεται πλέον ως μια πρόσθετη πηγή δυνητικών μεταναστών και απαιτεί συνεχή βοήθεια, συμβολή και συνεργασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα