Μπορέλ: Συζήτηση των 27 ΥΠΕΞ για Ρωσία, Τουρκία και Συρία

Ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Συρία διεξήγαγαν σήμερα στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) στην Κροατία, οι 27 Υπουργοί των Κρατών Μελών, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορρέλ και αύριο αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα που θα ορίζουν τη θέση της ΕΕ στην εξελισσόμενη αυτή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση, "το

απόγευμα πραγματοποιήσαμε το άτυπο μέρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελεί ανοικτή συζήτηση χωρίς συμπεράσματα που επιτρέπουν στους υπουργούς να συμμετάσχουν σε ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση. Αύριο θα έχουμε το τυπικό μέρος, όταν θα καταλήξουμε σε μια δήλωση σχετικά με την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου".

Όπως είπε "η Τουρκία και η Ρωσία ήταν στην ατζέντα μας. Οι σχέσεις μας με αυτές τις δύο χώρες είναι δύσκολες, αλλά πρέπει να τις βελτιώσουμε από διαφορετικές απόψεις. Συσσωρεύουμε δυσκολίες και πρέπει να ξαναρχίσουμε μια νέα προσέγγιση για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες".

Συγκεκριμένα, "στις σχέσεις μας με τη Ρωσία έχουμε πέντε κατευθυντήριες αρχές από την κρίση της Κριμαίας, οι οποίες είναι πολύ κατάλληλες για την κατάσταση. Πρέπει να αυξήσουμε τη δέσμευσή μας σε επιλεκτικά ζητήματα στα οποία πρέπει να έχουμε μια καλή εταιρική σχέση με τη Ρωσία: την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, τη δέσμευση της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη, που έχουν σημαντικό ρόλο και που επηρεάζουν την ασφάλειά μας. Σήμερα υπήρξε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το πώς να το αντιμετωπίσουμε", ανέφερε ο κ.Μπορέλ.

"Όσον αφορά την Τουρκία, η κατάσταση συνδέεται στενά με την κρίση στην Idlib και είμαστε στην αρχή μιας μεταναστευτικής κρίσης, με ευθύνη των Τούρκων που αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν, κάνοντας τους να πιστεύουν ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι ανοιχτά", ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, πρέπει να συμβιβάσουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών με το γεγονός ότι τα σύνορά μας δεν μπορούν να παραβιαστούν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα. Ταυτόχρονα, πρέπει να μιλήσουμε με τους Τούρκους για πολλά θέματα που επηρεάζουν άμεσα την ασφάλειά μας, διότι η Τουρκία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης", τόνισε.

"Αύριο πρόκειται να εγκρίνουμε μια δήλωση που θέτει τα συμπεράσματα `μαύρα και άσπρα`, αλλά σήμερα υπήρξε μια ανοικτή συζήτηση σχετικά με αυτούς τους δύο σημαντικούς γείτονες, οι οποίοι αποτελούν αναπόφευκτα μέρος της ασφάλειας μας και μέρος των πιο σημαντικών ανησυχιών μας", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορέλ, Συζήτηση, 27 ΥΠΕΞ, Ρωσία Τουρκία, Συρία,borel, syzitisi, 27 ypex, rosia tourkia, syria