Μπορέλ: Δεν γίνεται αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία

Η Λιθουανία δεν έχει επιβάλει αποκλεισμό των Ρωσικών εδαφών στο Καλίνινγκραντ όσον αφορά την μεταφορά προϊόντων και προσώπων, αλλά εφαρμόζει μόνο αυτές τις κυρώσεις που αφορούν τη διέλευση ορισμένων προϊόντων μέσω εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στο αφήγημα της Ρωσίας που θέλει τις κυρώσεις της ΕΕ να ευθύνονται για τα προβλήματα στην διάθεση σιτηρών για πολλές τρίτες

χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, και επανέλαβε πως αυτός που μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία είναι η Ρωσία.

Πρόσθεσε πως έχει επικοινωνήσει με τους ΥΠΕΞ των κρατών της Αφρικανικής Ένωσης εξηγώντας επακριβώς τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, και πως αυτές δεν περιλαμβάνουν τις εξαγωγές τροφίμων ή λιπασμάτων.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα επικοινωνήσει με εταιρίες και οικονομικούς οργανισμούς ώστε να καθησυχάσει τους προβληματισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των δραστηριοτήτων τους κατά τρόπο που να πλήξουν ευάλωτες χώρες.

Ειδικότερα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Μπορέλ σχολίασε τις κατηγορίες που διατύπωσε το Κρεμλίνο την Δευτέρα και που θέλουν τη Λιθουανία να έχει απαγορεύσει την διέλευση προϊόντων στο Καλίνινγκραντ, το οποίο αποτελεί θύλακα της Ρωσίας στην ακτή της Βαλτικής μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ έχει κάνει λόγο για «παράνομη» και «χωρίς προηγούμενο» απόφαση και ανέφερε πως η Ρωσία εξετάζει την απάντησή της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως αφού ενημερώθηκε για το τι ακριβώς συμβαίνει, επεσήμανε πως η διέλευση μέσω ξηράς μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας «δεν έχει σταματήσει και δεν έχει απαγορευτεί» και πως δεν έχει αποκλειστεί η περιοχή.

«Η διέλευση επιβατών και αγαθών που δεν αποτελούν αντικείμενο κυρώσεων συνεχίζεται», τόνισε, προσθέτοντας πως ο Λιθουανός ΥΠΕΞ του εξήγησε πως η χώρα «δεν έχει επιβάλει μονομερείς περιορισμούς και εφαρμόζει μόνο τις κυρώσεις της ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε προπαγάνδα όποιους άλλους ισχυρισμούς.

«Στη βάση των κυρώσεων της ΕΕ, υπάρχουν περιορισμοί εισαγωγών και εξαγωγών που ισχύουν σε σχέση με συγκεκριμένα αγαθά, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διέλευσή τους μέσω εδαφών της ΕΕ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Λιθουανία εφαρμόζει μόνο τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει αναπτύξει η Κομισιόν.

Πρόσθεσε πως, φυσικά, θα γίνει ξανά έλεγχος για να διασφαλιστεί πως τα μέτρα συνάδουν με αυτά της ΕΕ από νομικής άποψης.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, τα προϊόντα των οποίων η διέλευση έχει απαγορευτεί περιλαμβάνουν άνθρακα, μέταλλα, υλικά κατασκευής και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία εμπίπτουν στις κυρώσεις.

Στη Ρωσία η ευθύνη για την επισιτιστική κρίση

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και στις επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι που μπλοκάρει τις εξαγωγές. Η Ρωσία, όχι εμείς», τόνισε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως είναι η Ρωσία που καταστρέφει λιμάνια, αποθέματα τροφίμων και υποδομές, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα τρόφιμα ως όπλο, να δημιουργηθεί πείνα στον κόσμο».

Όπως είπε, αποτελεί κλασική πρακτική προπαγάνδας για την Ρωσία η δημιουργία του προβλήματος και η επίρριψη ευθυνών σε άλλους.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ηγέτες Αφρικανικών χωρών, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πως έχει αποστείλει επιστολές σε όλους των ΥΠΕΞ των Αφρικανικών χωρών εξηγώντας πώς λειτουργούν οι κυρώσεις της ΕΕ και ποιους επηρεάζουν, εκφράζοντας παράλληλα ετοιμότητα εκ μέρους της ΕΕ να εξετάσει μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη τις όποιες περιπτώσεις «υπερβολικής συμμόρφωσης» από οικονομικούς παράγοντες που αποφεύγουν να εμπλακούν σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι κυρώσεις της ΕΕ, υπογράμμισε εκ νέου ο κ. Μπορέλ, δεν αφορούν τρόφιμα και λιπάσματα, σημειώνοντας πως θα αποσταλούν διαβεβαιώσεις σε όλους τους επηρεαζόμενους οικονομικούς παράγοντες ώστε να καθησυχαστούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως η αποκοπή Ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift δεν επηρεάζει όλο το σύστημα, και πως μπορούν ακόμα να γίνουν πληρωμές και για τρόφιμα και για φυσικό αέριο.

Σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται τα μέτρα να επηρεάζουν την αγορά ποτάσας, πρόσθεσε πως η ΕΕ θα εξετάσει προσεκτικά την κατάσταση όσον αφορά κάθε χώρα της Αφρικής ξεχωριστά, και πως «αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα εντοπιστεί και θα λυθεί».

Αναφερόμενος στο γεύμα εργασίας με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σαμέχ Σουκρί, σημείωσε πως συζήτησαν τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις προετοιμασίες για την κλιματική σύνοδο COP27 που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Σαρμ ελ-Σέιχ. Πρόσθεσε πως οι ΥΠΕΞ έδωσαν την έγκρισή τους στις νέες προτεραιότητες της σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου.

Όπως πρόσθεσε, οι ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην Αιθιοπία όπου όπως είπε υπήρξε πρόοδος, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, καθώς και στο Σουδάν, όπου η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης για λύσεις.

Ο κ. Μπορέλ έκανε μεταξύ άλλων λόγο και για ιστορική σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς έλαβε την επίσημη γνωστοποίηση από τη Δανία πως προτίθεται να συμμετάσχει στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ.

Χαρακτήρισε ακόμα ιστορική την εισήγηση της Κομισιόν να δοθεί καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία και την Μολδαβία και ευρωπαϊκή προοπτική στην Γεωργία, καθώς όπως είπε αποτελεί ισχυρό μήνυμα σε αυτές τις χώρες αλλά και «πέρα από τα σύνορά μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορέλ, Καλίνινγκραντ, Λιθουανία,borel, kaliningkrant, lithouania