Μπλόκο Άγκυρας σε εταιρική σχέση ΕΕ–ΝΑΤΟ λόγω Κύπρου (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ένα αποκαλυπτικό απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο της Τουρκίας έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Nordic Monitor, με το οποίο δείχνει πως η Άγκυρα ανέστειλε τις δραστηριότητες εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ–ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών προγραμμάτων, συναντήσεων και εργαστηρίων, και εμπόδισε την ανταλλαγή διαβαθμισμένων εγγράφων του ΝΑΤΟ με ορισμένα κράτη–μέλη της ΕΕ εξαιτίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τo στρατιωτικό έγγραφο του 2015, η Τουρκία δεν υποστήριξε την εταιρική

σχέση ΝΑΤΟ–ΕΕ και τόνισε την ανάγκη για συνεπή εφαρμογή του συμφωνημένου πλαισίου στη συνεργασία ΝΑΤΟ–ΕΕ, επιμένοντας στην εξαίρεση της Κύπρου, εκτός εάν επιτευχθεί αποδεκτή λύση στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία αρνήθηκε να μοιραστεί μυστικές (συμπεριλαμβανομένων μη διαβαθμισμένων) πληροφορίες και έγγραφα του ΝΑΤΟ με τις χώρες της ΕΕ που δεν υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ.

Τα σημειώματα που εξέδωσε η Διεύθυνση Σχεδίων και Αρχών του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου τον Δεκέμβριο του 2015 αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην παρουσιάσει ευελιξία επιτρέποντας τη λειτουργία της εταιρικής σχέσης ασφάλειας ΝΑΤΟ–ΕΕ, μέχρις ότου η ΕΕ εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας και τη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA), για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε veto.

Ο ΕDΑ ιδρύθηκε το 2004 «για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις ευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και να στηρίξουν την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας».

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα