Μπακογιάννη για ΑΟΖ : Mπορούμε να εύκολα να ανακυρήξουμε αλλά...

«Η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία  (από τις ΗΠΑ) είναι μια νέα πραγματικότητα και είναι φυσιολογικό οι Τούρκοι να αυξήσουν τους τόνους αλλά αναμφισβήτητα μέχρι να προχωρήσει η Κύπρος σε εξοπλισμούς θα περάσει χρόνος»,  δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη  στην τηλεόραση του Σκάι.

Για το θέμα της προσφυγής στην Χάγη είπε πως αυτή την στιγμή υπάρχει μια ένταση και υπάρχει μια διπλή επιλογή.

«Εμείς έχουμε κάθε λόγο να πούμε ελάτε Τούρκοι

να καθίσουμε στο τραπέζι, βάλτε κάτω τα επιχειρήματά σας να βάλουμε και εμείς τα δικά μας.[….] Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι συζητάμε και την υφαλοκρηπίδα, βάζουμε μέσα και την ΑΟΖ  και πάμε όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Μεσόγειο. Αν πάμε στη Χάγη και δεν είναι εύκολο οι Τούρκοι να πουν όχι».

Για το θέμα της οριοθέτηση ΑΟΖ, η κα. Μπακογιάννη είπε πως ένα κομμάτι δεν θα γίνει με συμφωνία  με τη Τουρκία και ένα άλλο πάει στη Χάγη. 

Κληθείς να απαντήσει αν η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ ,η κα. Μπακογιάννη απάντησε: «Κάθε φορά που ανακηρύσσουμε κάποιος αντιδρά. Μπορούμε εύκολα να ανακηρύξουμε αλλά ο βασικός μας στόχος με την Αίγυπτο είναι να κλείσουμε μια συμφωνία. Είναι εύκολο να πεις για ανακήρυξη αλλά την επόμενη μέρα έχεις απέναντί σου όλους τους υπόλοιπους. Άρα πάγια θέση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι μια ρητορική διπλωματία όπου μέσω των δηλώσεων επιχειρούν να απειλήσουν ή να εκφοβίσουν και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στρυμωγμένοι», είπε σημειώνοντας   πως όσο θα είναι ο Τραμπ στην εξουσία θα υπάρχει αυτή η διχογνωμία για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον. 

«Οι Τούρκοι μας έχουν συνηθίσει αυτά που λένε να το κάνουν σε βάθος χρόνο, αλλά τώρα πιστεύω ότι θα το σκεφτούν πάρα πολύ να ανοίξουν τρίτο μέτωπο  (με Ελλάδα) στην φάση αυτή. Ο Ερντογάν έχει ανοιχτό ένα μέτωπο στη Συρία που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, Έχει φέρετρα που γυρίζουν πίσω.», είπε.

«H στρατιωτικοποίηση  της κατάστασης είναι νερό στο μύλο της Τουρκίας» , είπε τονίζοντας πως ο διπλωματικός δρόμος που ακολούθησαν Μητσοτάκης και Δένδιας έχουν επιφέρει κόκκινο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «κόκκινη γραμμή η εθνική μας κυριαρχία».

Keywords
Τυχαία Θέματα