Μπάιντεν-Νετανιάχου για βελτίωση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε συνεχή αμερικανική υποστήριξη για βοήθεια και προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο να φτάσουν σε επιτυχή συμφωνία.

Ο κ. Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, η επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ήταν σε συνέχεια της πρόσφατης συνομιλίας των δύο ανδρών στο Νταβός της Ελβετίας και συζήτησαν «τις

συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας και προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Για την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ήταν επίσης σε συνέχεια της συνάντησής τους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις θετικές συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για την εξεύρεση μιας διευθέτησης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου, ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν για «την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, για την οποία οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ήταν ένα θετικό βήμα για περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια».

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν «στη σημασία της επίτευξης μιας διευθέτησης του κυπριακού και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε συνεχή αμερικανική υποστήριξη για βοήθεια και προς τις δύο πλευρές να φτάσουν σε επιτυχή συμφωνία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα