Μπαχτσελί: Ζητά «αποκατάσταση τιμής» πρωταγωνιστή των θηριωδιών κατά Ποντίων

Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατέθεσε πρόταση νόμου στην τουρκική βουλή, που φέρει την υπογραφή του, με την οποία ζητεί την «αποκατάσταση της τιμής» του Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος είναι γνωστός για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου το 1919.

Ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι η φήμη του Τοπάλ Οσμάν δεν έσβησε ποτέ από την συνείδηση του τουρκικού έθνους και ζήτησε να αποκατασταθεί το όνομά του.

Ποιος είναι ο Τοπάλ Οσμάν;

Γεννημένος

στην Κερασούντα το 1883, ο Τοπάλ Οσμάν συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες της Teşkîlât-ı Mahsusa, της οργάνωσης πληροφοριών της περιόδου, στα ανατολικά της χώρας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ο Τοπάλ Οσμάν, το όνομα του οποίου αναφέρεται κυρίως κατά τις συγκρούσεις με τις ελληνικές και αρμενικές ομάδες στην Ανατολία και την Μαύρη Θάλασσα, θεωρήθηκε υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, και για την δολοφονία του βουλευτή της εποχής, Αλί Σουκρού. Ο Τοπάλ Οσμάν σκοτώθηκε από τον Ισμαήλ Χακί Τεκτσέ στην πλατεία Άγκυρας-Ουλούς το 1923. Η σορός του Τοπάλ Οσμάν μεταφέρθηκε σε μαυσωλείο στο Κάστρο της Κερασούντας το 1925, με εντολή του Ατατούρκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα