Μπαχρέιν: Ένας κρατούμενος πέθανε από την Covid - Επικρίσεις από οργανώσεις

Ένας κρατούμενος, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στο Μπαχρέιν, απεβίωσε σήμερα από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, όπου μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνουν, εδώ και μήνες, έκκληση για την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων μπροστά στους υγειονομικούς κινδύνους, που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο θάνατος του Χουσέιν Μπαρακάτ, ηλικίας 48 ετών, καταγράφεται σε ένα πλαίσιο αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων στο βασίλειο.

«Ο Χουσέιν Μπαρακάτ πέθανε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο (…) έχοντας προσβληθεί από την Covid-19», ανακοίνωσε

το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας πως η κατάσταση της υγείας του κρατουμένου «κατέστησε αναγκαία τη σύνδεση του ασθενή σε αναπνευστήρα τις τελευταίες ημέρες».

Ο κρατούμενος είχε εμβολιαστεί τον Φεβρουάριο, με μια αναμνηστική δόση τον Μάρτιο, συμπλήρωσε το υπουργείο χωρίς να αναφέρει το εμβόλιο που του χορηγήθηκε.

Το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Μπαχρέιν (BIRD), που εδρεύει στο Λονδίνο, εκτίμησε πως ο θάνατος του Μπαρακάτ «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε λάβει υπόψη τις εκκλήσεις να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους για να εμποδίσει τη διασπορά του ιού».

Ο Μπαρακάτ είχε καταδικαστεί το 2018 σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή σε έναν «τρομοκρατικό πυρήνα», μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά σε βάρος επικριτών της εξουσίας στα κράτη της περιοχής.

Μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, οι αρχές του Μπαχρέιν διεξήγαγαν αιματηρή καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, απαγόρευσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυλάκισαν δεκάδες επικριτές, προκαλώντας διεθνείς επικρίσεις.

Τον Απρίλιο, η Μανάμα αποφυλάκισε δεκάδες κρατούμενους, μεταξύ αυτών πολιτικούς κρατούμενους, έπειτα από διαδηλώσεις των οικογενειών τους, που ανησυχούσαν για την εξάπλωση της Covid-19 στις φυλακές. Όμως, πολλοί κρατούμενοι, όπως ο Μπαρακάτ, παρέμειναν στη φυλακή.

Παρά την εμβολιαστική εκστρατεία, μία από τις ταχύτερες παγκοσμίως, το Μπαχρέιν κατέγραψε αύξηση του αριθμού των θανάτων από τα τέλη Μαΐου. Η χώρα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά συνολικά σχεδόν 254.000 κρούσματα και 1.161 θανάτους.

Σχεδόν το 50% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, η πλειονότητα με το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προέτρεψε τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το Sinopharm να κάνουν μια τρίτη δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα