Αξιωματούχος Fed: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει καταστεί «ευρείας βάσης»

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει «ευρείας βάσης», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), υποδεικνύοντας ότι ο αγώνας της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ενάντια στις αυξήσεις των τιμών, μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, έχει αρκετό δρόμο να καλύψει.

Η Fed αύξησε το βασικό

της επιτόκιο εννέα φορές από τον Μάρτιο του 2022 για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της τράπεζας του 2%.

Αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν υψηλά για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Ο συνολικός πληθωρισμός και άλλοι υποκείμενοι δείκτες σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή παρέμειναν υψηλά, δήλωσε την Παρασκευή η διοικητής της Fed, Λίζα Κουκ.

«Όλοι οι δείκτες έχουν ξεπεράσει τα ιστορικά υψηλά τους, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει ευρεία βάση στην οικονομία», ανέφερε η κ. Κουκ, μέλος της 12μελούς επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Fed.

Η κ. Κουκ είπε ότι ο δρόμος επιστροφής προς τον σταθερό πληθωρισμό «θα μπορούσε να είναι μακρύς και είναι πιθανό να είναι άνισος και ανώμαλος».

Η «κατάλληλη πορεία» των αυξήσεων των επιτοκίων θα καθοριστεί από τον αντίκτυπο που θα έχει η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα για τον τραπεζικό δανεισμό, πρόσθεσε.

«Αλλά εάν τα στοιχεία δείχνουν συνεχή ισχύ στην οικονομία και βραδύτερο αποπληθωρισμό, μπορεί να έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», υπογράμμισε.

Η Fed θα ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια στις 3 Μαΐου.

Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αξιωματούχος Fed, ΗΠΑ,axiomatouchos Fed, ipa