Αύριο βλέπει Χριστοδουλίδη ο Μενέντεζ – Τα κύρια θέματα συζήτησης

Στη Λευκωσία θα βρίσκεται αύριο ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ, για επαφές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Μενέντεζ θα παρακαθήσει πρώτα σε ιδιωτική συνάντηση, σε δείπνο, αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών, συνάντηση η οποία θα προηγηθεί της τιμητικής τελετής του από τον Πρόεδρο τη Δευτέρα, στο Προεδρικό.

Αν και η συνάντηση θα είναι κοινωνικής φύσεως, εντούτοις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να τεθούν τα εξής θέματα: 

- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και την περίκλειστη Αμμόχωστο. 

-

Οι συναντήσεις στο περιθώριο της Γ.Σ. των Η.Ε., στη Νέα Υόρκη. - Ενίσχυση τριμερούς συνεργασίας (Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ) με συμμετοχή των Η.Π.Α. και ο EastMed. 

- Εμπάργκο οπλισμού των Η.Π.Α. προς την Κυπριακή Δημοκρατία 

- Ενίσχυση διμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, στη βάση της Δήλωσης Προθέσεων του 2018.

Μιλώντας στην ελληνική κρατική τηλεόραση, ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε ότι τον χαροποίησε η ηχηρή δημόσια δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. 

Κατέστησε σαφές ότι τα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για λύση Δ.Δ.Ο., ενώ τόνισε πως δεν αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή μας, λόγω Αφγανιστάν. 

Στο μεταξύ, σε δημόσια τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, διαφοροποιεί πλήρως τη θέση του με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης. 

«Το Σύνταγμα του 1960 το αναθεματίζαμε, σήμερα το αναζητούμε ; Too little, too late ..», αναφέρει. 

Το ΑΚΕΛ επέμεινε και σήμερα να βάλλει τόσο εναντίον των προτάσεων Αναστασιάδη, όσο και στον ίδιο.

Μετά από συνεδρία του Π.Γ. του κόμματος, εκδόθηκε ανακοίνωση.

«Οι νομολογιακές εξελίξεις του ίδιου του Ε.Δ.Α.Δ. και ειδικότερα η απόφαση Δημόπουλος καθιστούν αβέβαιο το περιεχόμενο της απόφασης σε μια τέτοια προσφυγή (για 5η Διακρατική προσφυγή). Ποτέ κανείς προηγούμενος Πρόεδρος δεν επιδίωξε επιστροφή στο Σύνταγμα της Ζυρίχης. Έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τα Ψηφίσματα του Σ.Α., τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις συγκλίσεις. Δεν είναι το ΑΚΕΛ που μοιράστηκε με πολλούς, περιλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου, τη σκέψη του για λύση δύο κρατών», αναφέρεται.

Οι αντιδράσεις, τόσο εκτός, όσο και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, δημιουργούν ένα έκρυθμο σκηνικό και καθιστούν την περαιτέρω επεξεργασία και ενημέρωση των προτάσεων, επιβεβλημένη.

Διαβάστε επίσης 

Ο ΠτΔ εξέφρασε ετοιμότητα για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό

Keywords
Τυχαία Θέματα