Αύριο συζήτηση για την ενεργοποίηση άρθρου 7 για Πολωνία

Υπό την προεδρία της Υπουργού Εξωτερικών και αναπληρώτριας Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα συνέρχονται αύριο στις 9:30, τοπική ώρα, στις Βρυξέλλες, οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών και Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την αιτιολογημένη πρόταση της Κομισιόν βάσει του άρθρου 7, παράγραφος 1, της ΣΕΕ

σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Επιπλέον, το Συμβούλιο θα προετοιμαστεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22-23 Μαρτίου του 2018, συζητώντας ένα σχολιασμένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης και θα εγκρίνει μια οδηγία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, δύο νομοθετικές πράξεις σχετικά με το Ταμείο Εγγύησης για τις εξωτερικές δράσεις και την εντολή εξωτερικής δανειοδότησης της ΕΤΕπ, αλλά και τις προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας.

Αναλυτικά, σε σχέση με τη διαδικασία, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την αιτιολογημένη πρότασή της βάσει του άρθρου 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Η αιτιολογημένη πρόταση περιέχει λεπτομερή αιτιολογική έκθεση, καθώς και πρόταση απόφασης του Συμβουλίου, η οποία (i) καθορίζει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης εκ μέρους της Πολωνίας του κράτους δικαίου και (ii) απαριθμεί τις συστάσεις με τριμηνιαία βάση, όπως την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη δημοσίευση και την εφαρμογή συγκεκριμένων αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, -την τροποποίηση των τεσσάρων νόμων που εγκρίθηκαν πρόσφατα (Εθνικό δικαστικό συμβούλιο, Ανώτατο Δικαστήριο, Εθνική Δικαστική Σχολή, Τακτικά Δικαστήρια), προκειμένου να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και να εξασφαλιστεί ότι κάθε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα προετοιμαστεί σε στενή συνεργασία με το δικαστικό σώμα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής της Βενετίας.

Παράλληλα με την υποβολή της αιτιολογημένης πρότασής του στο Συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου του 2017, η Κομισιόν τόνισε επίσης την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον διάλογο με την Πολωνία και εξέδωσε συστάσεις για δράση έως τις 20 Μαρτίου.

Εάν η Πολωνία λάβει διορθωτικά μέτρα εντός της προθεσμίας αυτής, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα επανεξετάσει την αιτιολογημένη πρότασή της.

Η διαδικασία του άρθρου 7, παράγραφος 1, της ΣΕΕ, περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: (1) την έναρξη της διαδικασίας, (2) την ακρόαση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους από το Συμβούλιο, (3) ενδεχομένως την έκδοση συστάσεων και (4) την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου, με την οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος των αξιών της Ένωσης. Η παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν αποτελεί μέρος της πρώτης φάσης της διαδικασίας.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, η Προεδρία αναμένεται, επίσης, να δώσει μια γενική περιγραφή των επόμενων δυνατών βημάτων της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά το σχολιασμένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Μαρτίου του 2018, που θα χρησιμεύσει ως βάση για το σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Αναμένεται να υιοθετηθούν συμπεράσματα σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την υλοποίηση της στρατηγικής για την ενιαία αγορά, τη στρατηγική για το ενιαίο ψηφιακό εμπόριο, το σχέδιο δράσης της Ένωσης για τις κεφαλαιαγορές και την Ενεργειακή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2018 και την έγκριση της σύστασης για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ, σημειώνεται ότι αυτές περιλαμβάνουν τα κοινωνικά ζητήματα, όπως συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο, δηλαδή την παρακολούθηση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και της επικείμενης πρότασης της Κομισιόν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί, επίσης, να εγκρίνει διαδικαστικά συμπεράσματα εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων, η οποία θα διεξαχθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της ατζέντας των ηγετών, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διεξαγάγουν συζήτηση σχετικά με τη φορολογία, ιδίως στην ψηφιακή οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα