Αύριο η έξοδος στις αγορές-Ποια η σημασία του 30-ετους ομολόγου

Βγαίνει αύριο στις αγορές η Κύπρος για δεύτερη φορά φέτος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα.

Για πρώτη φορά εκδίδει τριακονταετές ομόλογο και για πρώτη φορά σπεύδει ταυτόχρονα στις αγορές και με πενταετές ομόλογο.

Στόχος είναι αποκλειστικά και μόνο η πρόωρη εξόφληση του ρωσικού δανείου με επιτόκιο 2,5%.

Το υπόλοιπο του ρωσικού δανείου δείχνει και το "ταβάνι" της έκδοσης.

Άρα το ποσό, που θα αντληθεί δεν θα υπερβαίνει το €1,57

δισ.

Για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου θα χρησιμοποιηθούν και ρευστά διαθέσιμα συνεπώς αναμένεται μια έκδοση της τάξης των €1,2 με €1,3 δισ. ανάλογα και με το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Δημοκρατία είχε εκδώσει 15ετές ομόλογο.

Το γεγονός ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έχει την ευκαιρία να μπει στην ομάδα των κρατών που έχουν και τριακονταετή ομόλογα θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο του Κράτους σημειώνουν στο ΣΙΓΜΑ ότι με το τριακονταετές ομόλογο η Κύπρος "ανεβαίνει κατηγορία" στις διεθνείς αγορές και εισέρχεται στην ομάδα των χωρών, που μπορούν να εκδώσουν αυτής της διάρκειας ομόλογο.

Θεωρείται, με απλά λόγια, έκφραση εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, η επιλογή έκδοσης δύο ομολόγων, γίνεται καθώς δεν επιθυμούν όλο το ποσό που θα αντληθεί, των 1,2 - 1,3 δισ. ανάλογα με του τι θα αποφασιστεί αύριο να είναι τριακονταετές ομόλογο.

Είναι το πρώτο ιστορικά τριακονταετές, αλλά δεν είναι ανάγκη να βαρυφορτωθεί, καθώς μπορεί να γίνει ανάλογη έκδοση και στο μέλλον ενδεχομένως και με χαμηλότερο κόστος.

Άρα, γίνεται το μεγάλο βήμα με την έκδοση του τριακονταετούς και σαφώς πιο ακριβού ομολόγου και ταυτόχρονα εκδίδεται το πενταετές με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ο σκοπός είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η οποία επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό χαμηλού κόστους, που το συναντάμε στο πενταετές ομόλογο και μακράς διάρκειας, που συναντάται στο πρώτο τριακονταετές ομόλογο στην ιστορία της χώρας.

Άρα αναμένεται ότι το τριακονταετές θα σαφώς πιο ακριβό από το ρωσικό και το πενταετές λίγο πιο πάνω από το 1% και πολύ φθηνότερο από το ρωσικό δάνειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα