Αβέρωφ: Μη νομίσετε ότι οι Συναγερμικοί θα επηρεαστούν.. - Δεν θα ρίξω λευκό

Ο αποκλεισμός του Αβέρωφ Νεοφύτου από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αλλά και η απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ έφερε ένα βαθύ ρήγμα στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Καλεσμένος στο Μεσημέρι και Κάτι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στις εντάσεις εντός του κόμματος, στον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και στις προεδρικές εκλογές που ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή.

Αρχικά ο κ. Αβέρωφ κλήθηκε να σχολιάσει το

ρήγμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στον Δημοκρατικό Συναγερμό, «δεν θεωρώ ότι είναι βαθύ ρήγμα, περάσαμε αρκετά δύσκολα στην 47χρονη ιστορία του ΔΗΣΥ, θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε τα θετικά, την συνέπεια του ΔΗΣΥ. Είπαμε προεκλογικά αν κερδίσουμε αναλαμβάνουμε τη ευθύνη της διακυβέρνησης αν δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Συνέχισε λέγοντας, «Για πρώτη φορά στην ιστορία που γίνονται εκλογές ο λεγόμενος ρυθμιστής ένα κόμμα όπως ο ΔΗΣΥ με το 26% λέει τον ρυθμιστικό μου ρόλο δεν τον ερμηνεύω για να πάω να παζαρέψω υπουργεία με ουσιαστική συμμετοχή είτε με τον ένα είτε με τον άλλο. Τον ρυθμιστικό μου ρόλο τον αναλαμβάνω στην Βουλή για την σταθερότητα της χώρας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν δημοσιοποίησε την ψήφο του.

«Για 12 μήνες λέγαμε πως αν δεν περάσουμε στον δεύτερο γύρο θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση... πριν ο αλέκτωρ λαλήσει πάμε με τον ένα ή τον άλλο.

Βεβαίως και έχω άποψη και η άποψη μου είναι ήδη διαμορφωμένη, τι είναι το συμφέρον για τον τόπο μου και δεν θα είναι λευκό».

Στη συνέχεια αρνήθηκε ότι γευμάτισε με τον κύριο Μαυρογιάννη. «Να τηλεφωνηθούμε και να συναντηθούμε για ποιο λόγο; Δεν είπα ότι θα κάνω την υπέρβαση είπα θα πάω να ψηφίσω αυτόν που πιστεύω καλύτερο για τον τόπο μου.  Όποιος και να βγει ο ΔΗΣΥ θα είναι αντιπολίτευση».

Συμπλήρωσε τα εξής, «Ένας άνθρωπος που είναι 40 χρόνια στην πολιτική, που υπηρέτησε από μέλος του Πολιτικού Γραφείου, από τη νεολαία σε όλα τα επίπεδα, ανέβηκε την ιεραρχία του κόμματος, 10 χρόνια αναπληρωτής, 10 χρόνια πρόεδρος.  Είμαι πρόεδρος του κόμματος πρέπει να κρατήσουμε την ενότητα του κόμματος γιατί οι συνεγερμικοί νοιάζονται για την πορεία της χώρας τους. Η ενότητα του ΔΗΣΥ είναι διασφάλιση μιας σταθερότητας στη χώρα είτε στην Κυβέρνηση είτε ως υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Δεν μετακινώ ευθύνες αλλού παρόλο που η υποψηφιότητα μου δεν ήταν ανεξάρτητη, ήταν συλλογική υποψηφιότητα μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και υπάρχει και συλλογική ευθύνη αλλά ως πρόεδρος και ως υποψήφιος αναλαμβάνω την ευθύνη προκηρύσσοντας εκλογές, πάντα με ευλάβεια στο καταστατικό.

Το καταστατικό λέει, εάν πρόεδρος κόμματος που μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος είναι υποψήφιος, χάσεις στις εκλογές καλεί αμέσως παγκύπρια εκλογική συνέλευση για την εκλογή προέδρου.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν φοβηθήκαμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, ζούμε και αναπνέουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είχα πει στο Πολιτικό Γραφείο ότι δεν υπάρχει πολιτικός σήμερα που τράβηξε κουπί σε περισσότερες προεκλογικές εκστρατείες, 24 στο σύνολο Πολιτειακές, αν πρόσθετα και τις εκλογές εντός του κόμματος είναι διπλάσιες άρα ξέρουμε από εκλογές».

«Όπως αναμετρήθηκα πολιτικά σε όλη την διάρκεια, πολιτική θα είναι και η αναμέτρηση μου με όποιον θέλει να βάλει υποψηφιότητα. Είναι καλό να έχει υποψηφιότητες. Ο ΔΗΣΥ θα είναι ενωμένος και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πιάσει ποσοστά που δεν θα τα πιστεύετε. Πιστεύω ότι θα είμαι ο ξανά πρόεδρος του ΔΗΣΥ και αν θα είμαι μπορώ να εγγυηθώ αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

«Πήραμε 26% και πήραμε 27,7% στις βουλευτικές εκλογές, βεβαίως μείναμε εκτός δευτέρου γύρου και λένε κάποιοι για πρώτη φορά. Προηγήθηκαν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να μην περνά στον δεύτερο γύρο και να μην έχει δεύτερο γύρο. Το 1983 και το 2003 ο ΔΗΣΥ δεν κέρδισε εκλογές ούτε και το 1988 και δεν χάθηκε ο ΔΗΣΥ» συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης: Τορναρίτης προς Αβέρωφ: Τέρμα τα υπονοούμενα

Μετέπειτα σε αναφορά ότι ο Χριστοδουλίδης στο δελτίο του Σίγμα είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν διασπάται ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τα εξής, «δεν θέλω να το σχολιάσω, κάποιος που νοιάζεται για την ενότητα μιας παράταξης δεν στέκεται απέναντι της. Υπήρχε άλλος υποψήφιος που πέρασε αυτά που πέρασα εγώ;»

Ερωτηθείς αν ήταν μαζί του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμβηκε σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις με στήριξη του υποψηφίου της παράταξης. Ήταν ένας άνθρωπος 17 χρόνια επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού με πολύ καλά αποτελέσματα, μια δεκαετή κυβέρνηση με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στήριξε με τον πολιτικό του λόγο το κόμμα και όχι μόνο στις τρεις τελευταίες προεκλογικές αλλά και στο ανώτατό συμβούλιο αλλά και στο Παγκύπριο. Ο Αναστασιάδης δεν είναι άτομο που άγεται και φέρεται.

Ερωτηθείς αν ο Αναστασιάδης στήριξε την υποψηφιότητα Αβέρωφ όπως ο Αβέρωφ τον Αναστασιάδη είπε, «όχι έχει διαφορά, αλλά είχε ένα θεσμικό ρόλο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μου το ξεκαθάρισε εξαρχής. και το σεβάστηκα.  Δεν έχω κανένα παράπονο από τον Χάρη Γεωργιάδη, έκανε την δουλειά του μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Την Κυριακή δεν κρίνεται ο ΔΗΣΥ, θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας. Για μένα δεν υπάρχει η τέλεια επιλογή. Αυτά που ίσχυαν προεκλογικά ισχύουν και σήμερα και θα επιλέξω τι έκρινα με την συνείδηση μου για την πορεία της χώρας. Μην νομίζετε ότι οι συναγερμικοί θα επηρεαστούν επειδή βγήκαν πέντε ανακοινώσεις υπέρ Χριστοδουλίδη και πέντε υπέρ Μαυρογιάννη, έχει κριτήρια ο κόσμος».

Για την επιστολή που έλαβε από τον Χριστοδουλίδη είπε τα εξής, «όταν παίρνω επιστολή από υποψήφιο είναι δύσκολο να έχω ενώπιον μου πρόταση για ουσιαστική συμμετοχή σε κυβέρνηση. Δεν λέω ότι είναι κάτι κακό είναι μια πολιτική πρόταση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτικής ζωής του τόπου ένα κόμμα λέει όχι.  Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη πρόοδος προς την ιστορία αυτού του τόπου. Δεν θα αλλάξω τη θέση μου που είχα».

Δείτε επίσης: Δημητρίου: Ανεπίτρεπτες οι λογικές πόλωσης και ηθικής απαξίωσης συναγωνιστών

Ερωτηθείς για τις εκποιήσεις είπε, «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηρίζεται από κόμματα που τρεις φορές έκανα αναστολή των εκποιήσεων που πιθανόν αύριο στη βουλή να ψηφίσουν ενάντια. Έστω και αν τα κόμματα που θα είναι στην κυβέρνηση του θα πάνε να ψηφίσουν κάτι που πιθανόν να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας εμείς θα είμαστε βράχος για την σταθερότητα της χώρας».

Κλείνοντας είπε, «Ακούω συχνά την επίκληση Κληριδισμός, έχει κάποιον που όχι μόνο δεν δέχεται ενιαίο κράτος αλλά θέλει ακόμη και ένωση με την Ελλάδα και όταν υποστηρίζει την θέση του βάζει τον Κληρίδη μπροστά. Έχει άλλον που είναι απέναντι στη διζωνική και επικαλείται τον Κληρίδη, είναι κάποιος που είναι υπέρμαχος της λύσης και να δώσουμε και την Πάφο για τη λύση του Κυπριακού και επικαλείται τον Κληρίδη. Δεν είναι αυτός ο Κληρίδης και είναι ασέλγεια προς την μνήμη του».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αβέρωφ, Συναγερμικοί, #45,averof, synagermikoi, #45