Αβ. Νεοφύτου: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι εξελίξεις

Ο στόχος της άντλησης 1 δις ευρώ από τις αγορές έχει υπερκαλυφθεί, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην οικονομία της Κύπρου και οι θετικές αυτές εξελίξεις έχουν ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με αφορμή την έξοδο της Κύπρου στις αγορές.

Αφού επεσήμανε ότι μόλις δύο

χρόνια μετά τον κίνδυνο χρεοκοπίας η Κύπρος κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές από τις οποίες ήταν αποκλεισμένη εδώ και τέσσερα χρόνια, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι το ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού της έκδοσης που έχει καθοριστεί στο 3,87% και απόδοση 4%, σηματοδοτεί την αντικατάσταση εγχώριου δανεισμού με επιτόκια πέραν του 5,15% με φθηνότερο δανεισμό και σημαίνει εξοικονομήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, θα τονωθεί η ρευστότητα στην οικονομία γιατί θα αντικατασταθεί εσωτερικός δανεισμός ενός δισεκατομμυρίου με εξωτερικό δανεισμό και θα έχει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα επιπρόσθετη ρευστότητα ενός δις.

“Συγχαρητήρια αξίζουν στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Υπουργό Οικονομικών, αυτή η μεγάλη επιτυχία της Κύπρου ανήκει στις μεγάλες θυσίες του κυπριακού λαού και στη θετική συμβολή της Βουλής των Αντιπροσώπων”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, σημειώνοντας ότι η θετική κατάληξη της συνεδρίασης άνοιξε το δρόμο για να αποταθούμε στις αγορές.

“Εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό, ακόμα μια φορά, σημειώνουμε πως η επιτυχής αυτή κατάληξη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη θετική συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τα οποία ακόμη μια φορά και ευχαριστούμε δημόσια”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο και κατανοητό από όλους ότι εθνικοί στόχοι επιτυγχάνονται μόνο μέσα από συνεννόηση, συναντίληψη και συνεργασία.

Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης
Αναφερόμενος στα ΜΟΕ που ανακοίνωσε σήμερα ο ΠτΔ, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε αρχικώς ότι η συγκυρία επανάληψης των συνομιλιών φαίνεται να είναι θετική, ιδιαίτερα μετά την επιλογή που έχουν κάνει προχτές οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, χωρίς να παραγράφουμε, όπως σημείωσε, πως τον τελικό λόγο θα τον έχει η Τουρκία και θα εξαρτηθεί από την καλή της βούληση.

“Αυτή όμως την επιλογή του κ. Ακιντζί που αναμένουμε ότι θα έχει ανάλογη πορεία στη συνέχεια, θα έλθει να τη συμπληρώσει η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα από τη δική μας πλευρά. Ένα τέτοιο δείγμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας είναι οι σημερινές αποφάσεις για μέτρα εμπιστοσύνης που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με ΜΟΕ, αλλά μέσα από μια ειλικρινή και έντιμη διαπραγμάτευση που θα εδράζεται στις αρχές των ΗΕ και τους ευρωπαϊκούς κοινούς κανόνες.

Πρόσθεσε όμως ότι κινήσεις όπως τα τέσσερα μέτρα θα βοηθήσουν μια τέτοια διαπραγμάτευση γιατί εκτός του ότι συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, “πρέπει να εκληφθούν και ως πολιτική έκφραση της ετοιμότητας μας για ειλικρινή διαπραγμάτευση, σε σωστές βάσεις, η οποία θα καταλήξει σε αίσιο πέρας”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ όχι μόνο στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου, αλλά είναι έτοιμος να συμβάλει και με άλλους τρόπους από τη μεριά του, στην πορεία που θα ανοίξει δρόμο ελπίδας μέσα στο χρόνιο αδιέξοδο.

“Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ξεκάθαρο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον θέλουμε να είναι ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια επανένωσης του τόπου μας, η Κύπρος, η χώρα μας, έχει μια ευκαιρία για ένα πολύ διαφορετικό μέλλον, αυτή την ευκαιρία θα πρέπει να την αδράξουμε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι σκοπός του ΔΗΣΥ είναι να εργαστεί για ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας, χωρίς κατοχή και ξένα στρατεύματα για όλους του Κύπριους πολίτες, στη βάση του δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών.

“Δεν θα προκαταλάβουμε κάτι, ούτε και θέλουμε να φανούμε υπερβολικά αισιόδοξοι, αλλά γνωρίζουμε τις δυσκολίες, εξάλλου, κάποιες αντιδράσεις ακόμα και σήμερα δείχνουν ότι δεν έχουν εξαφανιστεί αυτόματα όλες οι δυσκολίες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα, αλλά και επιμονή στις βασικές αρχές δικαίου και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ο διάλογος μπορεί τώρα να ξεπεράσει αδιέξοδα που ανακυκλώνονται εδώ και δεκαετίες.

“Αυτή την Κύπρο θέλουμε. Την Κύπρο των θετικών αποτελεσμάτων και των θετικών πρωτοβουλιών. Μόνο έτσι θα κάνουμε το στόχο της ενωμένης αλλά και οικονομικά ευημερούσας πατρίδας πραγματικότητα”, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα