Αθωώθηκαν οι τούρκοι φοιτητές για το «προσβλητικό πανό» κατά Ερντογάν (ΦΩΤΟ)

Mετά από μια μεγάλη δικαστική περιπέτεια  οι  τέσσερεις κατηγορούμενοι τούρκοι φοιτητές  για "προσβολή του Προέδρου" για ένα πανό που έφεραν κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (METU) το 2018,  αθωώθηκαν.  Αθώος κρίθηκε από το δικαστήριο και ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου που αντιμετώπιζε τις ίδες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα το πανό, είχε μια καρικατούρα που έγραφε το "Βασίλειο των Ταγίπ" και απεικόνισε τον Πρόεδρο Ερντογάν σε διάφορες μορφές ζώων.

Όπως ανέφερε ο Σύνδεσμος Μελετών ΜΜΕ

και Νομικών Θεμάτων (MLSA), η τελική ακρόαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο 11ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Άγκυρας  στις 11 Ιανουαρίου. 

Ο Fikret Aydın, ο δικηγόρος του Özge Kayaaslan, υπεράσπισε τις κατηγορίες και είπε ότι ο πελάτης του δεν είχε καμία σχέση με το πανό και το μόνο που έκανε ήταν να οδηγήσει τη φίλη του στην τελετή. Ο δικηγόρος ανέφερε ότι το έγκλημα συνενοχής δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτού.

Ο Onur Can Özçelik, ο δικηγόρος των Furkan Efe Dikmen, Dilancan Yıldırım και Burak Akdemir, σημείωσε ότι ακόμη και οι εικονογράφοι του σχεδίου δεν τιμωρήθηκαν. Ο Ντίκεν είπε, «Οι νέοι που δικάστηκαν εδώ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο την εποχή που συνέβη το περιστατικό και απέσυρε το αίτημά του για συμμετοχή στην υπόθεση και την εγκληματική του καταγγελία»

«Επομένως, δεν υπάρχουν ούτε παραβάτες ούτε καταγγέλλοντες. Ζητώ την αθώωση των πελατών μου για αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Ο δικηγόρος του Furkan Efe Dikmen, Faruk Çayır, ανέφερε επίσης στην υπεράσπισή του ότι το εν λόγω σχέδιο δεν προοριζόταν ως προσβολή, τονίζοντας ότι ο πελάτης του δεν κουβαλούσε το πανό με αυτήν την πρόθεση.

Κατά την άποψή του σχετικά με τις κατηγορίες, ο εισαγγελέας της ακρόασης δήλωσε ότι το σχέδιο δεν είχε κακία και ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από το κατηγορούμενο αδίκημα.

Τι συνέβη;

Οι μαθητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής (METU) στην Άγκυρα παρακολούθησαν την τελετή αποφοίτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2018, φέρνοντας ένα πανό με την καρικατούρα "Kingdom of Tayyips", η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό κόμικ Penguen το 2005.

Τρεις από τους μαθητές συνελήφθησαν στις 7 Ιουλίου και ένας από αυτούς συνελήφθη στις 9 Ιουλίου.

Οι μαθητές απελευθερώθηκαν από τη φυλακή στις 10 Αυγούστου.

Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και τον Πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 16 Οκτωβρίου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα