Αθήνα: Έκτακτη συνεδρίαση για την τουρκική προκλητικότητα

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο έκτακτη συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που θα συνέλθει στις 9:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Λόγω της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γερμανία για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Χθες σημειώθηκαν πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν τις εξελίξεις με την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ν’ απορρίψει, για δεύτερη φορά, αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών, που το περασμένο καλοκαίρι διέφυγαν από τη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος Ερντογάν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Οι προκλήσεις στην Κύπρο

Εξάλλου, η κατάσταση στην Κύπρο έχει οξυνθεί ιδιαίτερα, καθώς με νέα NAVTEX που εξέδωσε στις 24 Απριλίου, η Τουρκία δέσμευσε μια περιοχή που εκτείνεται από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Κερύνειας για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων, ενώ με τρεις διαφορετικές NAVTEX που εξέδωσε στις 21 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ρίψη εκπαιδευτικών βολών στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Με τον τίτλο “Ακόμα 4 NAVTEX από την Τουρκία”, η εφημερίδα “Κίπρις” στην ιστοσελίδα της γράφει ότι η περιοχή που καλύπτουν οι δύο τουρκικές NAVTEX, η μία εκ των οποίων αφορά ρίψη εκπαιδευτικών βολών, συμπίπτει με τα οικόπεδα 6, 10 και 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι NAVTEX που εκδόθηκαν για τα ανοικτά της Κερύνειας θα αφορούν την ρίψη εκπαιδευτικών βολών, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ακτοφυλακής της Τουρκίας.

Επιπλέον, δόθηκε άδεια για τις σεισμικές έρευνες από το Μπαρμπαρός που άρχισαν και πάλι στις 20 Απριλίου στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους, σύμφωνα με δηλώσεις του “υπουργού οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε σημερινή ανακοίνωσή του το “υπουργείο οικονομίας και ενέργειας” αναφέρει ότι ο κ. Ατούν δήλωσε επίσης ότι θα δοθεί επίσης άδεια για να γίνει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Σύγκρασης, ως συνέχιση του πηγαδιού – όπως γράφει – που είχε γίνει για σκοπούς γεώτρησης εκεί το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα