Αθήνα 1954: Συλλαλητήριο υπέρ της «Ένωσης» (Video)

To παλλαϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή με αφορμή το Σκοπιανό, έφερε στη μνήμη συλλαλητήρια άλλων εποχών που είχαν αντικείμενο εθνικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου του 1954 εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών από όλη την Ελλάδα

πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Αθήνα, ζητώντας την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην πλατεία Συντάγματος μαζεύτηκε μια λαοθάλασσα από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις.

Ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Επιτροπής Ενώσεως Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σπυρίδων.

Όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης, όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τη βρετανική πρεσβεία, αντιμετωπίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που προσπάθησαν να τους αναχαιτίσουν με κλομπ και πυροσβεστικές αντλίες. «Οι συγκρούσεις στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας είχαν αρκετούς τραυματίες, αστυνομικούς και διαδηλωτές, ενώ έγιναν 40 συλλήψεις διαδηλωτών. Το ΚΚΕ στήριξε τις λαϊκές κινητοποιήσεις».

Αν και ο Πρωθυπουργός Παπάγος δίσταζε αρχικά να προσφύγει στον ΟΗΕ, τελικά η Κυβέρνηση κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ την ίδια μέρα, προκειμένου το ζήτημα του Κυπριακού να διεθνοποιηθεί. Η προσφυγή ζητούσε από τον ΟΗΕ να επιτρέψει στον πληθυσμό της Κύπρου να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, με πλήρη ελευθερία και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα