«Αστείο» μεν, αλλά σοβαρό

Τον ασκό της εικοτολογίας για τις Βουλευτικές άνοιξε η αποστροφή Χάρη
Η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών περί πιθανής αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα μέσα στο 2016 δίνει λαβή για κάθε λογής ερμηνείες, με επικρατέστερη το… ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ

Μια αποστροφή του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σε διάλεξη που έδωσε προχθές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έδωσε λαβή για ποικίλες ερμηνείες, εκτιμήσεις, φήμες, ακόμη και εικοτολογίες.

«Αν είμαστε τυχεροί, η διάλεξη του χρόνου θα γίνει με άλλο υπουργό,

αλλά άγνωστες οι βουλές του Προέδρου», είχε είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, βάζοντας, αμέσως, μπρος τη σεναριολογία περί παραίτησής του από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο… ορυμαγδός από τη «δήλωση» του ΥΠΟΙΚ έφθασε γρήγορα στους διαδρόμους του Προεδρικού, αλλά και στην Πινδάρου, με αποτέλεσμα, ανωνύμως, να προκύψουν και οι πρώτες διαψεύσεις, με αρμόδιες πηγές να χαρακτηρίζουν την αναφορά του Χάρη Γεωργιάδη, ως ένα αστείο που αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε ουδεμία περίπτωση το θέμα που ανακίνησε ο «αστεϊσμός» του Υπουργού Οικονομικών, εξαντλείται στη «φιλολογική» του διάσταση, καθώς η προοπτική να μην είναι του χρόνου, τέτοιο καιρό, ο Χάρης Γεωργιάδης στο Υπουργείο της Οικονομίας, δεν είναι ουδόλως εξωπραγματική, αλλά συναρτάται με τους γενικότερους σχεδιασμούς του κυβερνώντος κόμματος και της Κυβέρνησης ενόψει του βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

«Τρανταχτό» όνομα
Δεν είναι μυστικό, ότι η Πινδάρου θα ήθελε ένα «τρανταχτό» όνομα στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λευκωσία, που να ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές του, καθώς επιδιώκει μια ριζική, σε πρόσωπα, δυναμισμό, ιδέες και προσδοκίες, αναδόμηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε μια περίοδο-καμπή για το κυβερνητικό έργο, κυρίως στα θέματα της οικονομίας, αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συμπερίληψη, ακριβώς, του ΥΠΟΙΚ στο ψηφοδέλτιο, ο οποίος, παρά την από καιρού πολεμική και αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης για την πορεία της οικονομίας, φαίνεται να εξέρχεται σοβαρά ενισχυμένος από τους μαιάνδρους της εφαρμογής του μνημονίου, θα προσδώσει ένα μέρος της απαιτούμενης ώθησης.
Άλλωστε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με πηγές καλά γνωρίζουσες τα της Πινδάρου, «θέλει διακαώς δίπλα του τον Χάρη στη μάχη των Βουλευτικών», πολλώ μάλλον έναν υποψήφιο «που θα έχει κερδίσει, ενάντια σε όλα τα δεδομένα και τους οιωνούς, τη μεγάλη μάχη της ανάκαμψης της οικονομίας».

Και άλλες… μετεγγραφές
Ο κ. Γεωργιάδης, βεβαίως, δεν προαλείφεται ως η μοναδική πιθανή εκλογική… μετεγγραφή από την «ομάδα» του Προεδρικού στο κομματικό ψηφοδέλτιο, αφού στόχος της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, όπως προαναφέρθηκε, είναι η συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν πιο ισχυρού ψηφοδελτίου, «τόσο από προβεβλημένα και ικανά κομματικά στελέχη, όσο και από σημαίνουσες, ευρύτερης αποδοχής, προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και, αποδεδειγμένα, επιτυχημένα κυβερνητικά στελέχη», προκειμένου να κερδίσει τη νέα κοινοβουλευτική μάχη.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον να διεκδικήσει εκλογή του στο Κοινοβούλιο, στο ψηφοδέλτιο της επαρχίας Αμμοχώστου, ενδέχεται να εκδηλώσει και ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ενώ ήδη κάποια δημοσιεύματα φέρουν τον Υπουργό Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη να βρίσκεται σε προεξέχουσα θέση στο αριστίνδην ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

Πρόκειται, δηλαδή, για τρεις υπουργικές παρουσίες, εκ του… βαρέος κυβερνητικού πυροβολικού, που μπορούν να προσδώσουν άλλη δυναμική στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Ευρύς ανασχηματισμός;
Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο, πως μια τέτοιας έκτασης πολιτική «μετοίκηση», θα προκαλέσει ανάλογου εκτοπίσματος και μεγέθους αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με αρκετά νέα πρόσωπα να εισέρχονται την πόρτα του υπουργικού συμβουλίου.

Βεβαίως, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στη «Σ» καλά ενημερωμένη πηγή, όλα θα εξαρτηθούν από το «παιγνίδι των ισορροπιών ανάμεσα σε Προεδρικό και Πινδάρου», με στόχο, πάντα, το κυβερνητικό στρατόπεδο να αγρεύσει οφέλη, ή τουλάχιστον, να μην επιμετρήσει ζημίες, τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα