Άρθρο στην Milliyet που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα - Συνοδεύεται από χάρτη

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, στην εφημερίδα Milliyet δημοσιεύθηκε άρθρο γνώμης του Kıvanc El με τίτλο «Η Ελλάδα διατάραξε το τραπέζι με αυτόν τον τρόπο», στο οποίο ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η εφημερίδα διαθέτει λεπτομέρειες τού τι διαδραματίστηκε στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την μεσολάβηση της Γερμανίας.

Αναλυτικότερα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν

να καθήσουν στο τραπέζι, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, πριν από περίπου 2,5 μήνες. Ο Πρόεδρος Erdoğan όρισε για αυτό το έργο τον Εκπρόσωπο της Προεδρίας Ibrahim Kalın, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών και στρατιωτικοί αξιωματούχοι άρχισαν συνομιλίες με τους ομολόγους τους.

Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συναντηθούν πρώτα στην Αθήνα και στην συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, αλλά, λόγω των συζητήσεων σχετικά με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία, η ελληνική πλευρά είπε: «Δεν θα ήταν σωστό να συναντηθούμε στην Αθήνα όταν υπάρχει αυτή η συζήτηση». Η αντιπροσωπεία προσκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά απάντησαν: «Είναι αδύνατο να συναντηθούμε εκεί». Αργότερα, οι αντιπροσωπείες αποφάσισαν να συναντηθούν στο Βερολίνο ως «ουδέτερη ζώνη».

Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε τρία βασικά θέματα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Η Τουρκία και η Ελλάδα ετοιμάζονταν να εκδώσουν κοινή δήλωση προθέσεων για τις 7 Αυγούστου: 1) «έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων» για τον τερματισμό της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, 2) «έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων και επιτάχυνσή της» και 3) «επανεκκίνηση συσκέψεων που ενισχύουν τη δήλωση εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτών», την στιγμή που η Ελλάδα υπέγραφε συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση.

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που κράτησαν 2,5 μήνες, δεν υπήρξε καμία αναφορά από την ελληνική πλευρά περί διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο'. Μετά την συμφωνία, η τουρκική πλευρά, ειδικά ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας Ibrahim Kalın, δήλωσε στους συνομιλητές τους ότι «Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την πρωτοβουλία, θέλουμε την υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί».

Ο Kalın είπε στον συνομιλητή του ότι «Ως διαπραγματευτής εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δηλώνω ότι δεν αποδέχομαι διμερείς, τριμερείς ή πολλαπλές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείουν την Τουρκία. Το καταγράφω. Τηρούμε αυτήν την δέσμευση και περιμένουμε την ίδια στάση κι από εσάς».

Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι ‘Αυτό δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία. Συνεργαζόμασταν με την Αίγυπτο, η χρονική στιγμή αποτελεί σύμπτωση’. Λόγω της στάσης της Ελλάδας, το ζήτημα μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος έδωσε την οδηγία να ‘σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις’ και η [κοινή] δήλωση εγκαταλείφθηκε.

Οι γερμανικές αρχές και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, που γνωρίζουν την διαδικασία, ζήτησαν από την Τουρκία να μην αποχωρήσει από το τραπέζι, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν προηγούμενη γνώση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η απάντηση της Άγκυρας ήταν ‘Μιλήστε για αυτό τώρα με την Ελλάδα, όχι μαζί μας’. Το μήνυμα, που μεταφέρθηκε στις πλευρές, ήταν ότι η Τουρκία, μετά από αίτημα της Merkel, δεν έστειλε τον Oruç Reis στην περιοχή ως ‘χειρονομία’ [σ.σ. καλής θέλησης], αλλά η στάση της Ελλάδας ‘δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή’.

To δημοσίευμα συνοδεύεται από τον παρακάτω χάρτη: 

Live: «Πόλεμος» νεύρων με Oruç Reis - Διπλωματικές πιέσεις &ετοιμότητα Ε.Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα