Αρνούνται να κηδέψουν αγνοούμενο λόγω ελάχιστων λειψάνων (vid)

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι συγγενείς, μέχρι πρότινος, αγνοούμενου, καθώς από τα λείψανά του εντοπίστηκε μόνο ένα δόντι, μέσω του οποίου έγινε η ταυτοποίηση, με την Αρχιεπισκοπή, ωστόσο, να μην αποδέχεται να τελέσει την κηδεία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων Νέστορας Νέστορος ανέφερε ότι η άρνηση της Αρχιεπισκοπής έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν λείψανα να κηδευτούν, μη θεωρώντας το μοναδικό δόντι ως επαρκές λείψανο.

Για

το συγκεκριμένο περιστατικό, εξάλλου, είχε μιλήσει στην ίδια εκπομπή ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΑ αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Επίτροπου Προεδρίας, ο οποίος καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των γενετικών εξετάσεων να αμφισβητείται λόγω μη επάρκειας λειψάνων, ο κος Νέστορος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι ο στατιστικός συσχετισμός που απαιτείται μεταξύ γενετικού δείγματος των συγγενών και του αγνοούμενου θα πρέπει να φτάνει το 99,995%.

«Χωρίς την ύπαρξη του στατιστικού συσχετισμού, δεν θα ήμασταν βέβαιοι για οποιαδήποτε αποτελέσματα, εξ ου και προέκυψαν προβλήματα στο παρελθόν», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα λάθη που έχουν γίνει σε σχέση με την επίδοση των λειψάνων στους συγγενείς των αγνοούμενων, ο κος Νέστορος απάντησε ότι τα προβλήματα προέκυψαν κατά τη συνεργασία της ΔΕΑ με το Ινστιτούτο Γενετικής Κύπρου, από το οποίο η Επιτροπή αγόραζε υπηρεσίες γενετικών εξετάσεων.

«Εκεί προέκυψαν λάθη σε σχέση με τα πρωτόκολλα που ακολουθούσε το Ινστιτούτο, το οποίο μας οδήγησε σε λάθος ταυτοποιήσεις. Υπάρχουν δύο λάθη: Λάθος ταυτοποιήσεις μέσω του μονομερούς προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο βρίσκεται υπό την ευθύνη του Επιτρόπου Προεδρίας και λάθος ταυτοποίηση μέσω του προγράμματος της ΔΕΑ, όπου ο πάροχος των γενετικών αποτελεσμάτων ήταν το Ινστιτούτο. Επιπροσθέτως, υπήρξε λάθος από τη ΔΕΑ σε σχέση με τα λείψανα που παραδόθηκαν σε μια οικογένεια, με τη διαδικασία να αφορά ανθρωπολογικές εξετάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι τα εν λόγω πρωτόκολλα έχουν αναθεωρηθεί.

«Πλέον δεν ακολουθούμε υψηλού ρίσκου αναλύσεις. Πάμε πιο συντηρητικά», σημείωσε.

Δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις πληροφορίες.

Όσον αφορά στον χειρισμό της υπόθεσης των αγνοούμενων, σύμφωνα με τον κο Νέστορος διαχρονικά δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τόπους μαζικής ταφής από τα πεδία των μαχών, ενώ πλέον δίνεται «μάχη», ώστε να ληφθούν πληροφορίες για να εντοπιστούν τα σημεία.

«Αν είχαμε στα χέρια μας τις πληροφορίες, εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα της Διερευνητικής Επιτροπής μετά από 12 χρόνια θα ήταν αρκετά καλύτερα», είπε, προσθέτοντας ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με τις στρατιωτικές ζώνες και την παραχώρηση πρόσβασης σε αυτές, αλλά για την Επιτροπή αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς το σημαντικότερο είναι η παραχώρηση πληροφοριών.

«Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διατάραξη χώρων ταφής μέσα στη στρατιωτική ζώνη και με σκόπιμη μετακίνηση, θα έπρεπε να έχεις και τις σχετικές πληροφορίες για το τι έγινε σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα», σημείωσε.

Νέος κατάλογος περιοχών

Πάντως, δεν έκρυψε ότι μεγάλη σύγχυση έχει δημιουργηθεί για τις στρατιωτικές ζώνες, η οποία ξεκίνησε από το τουρκοκυπριακό γραφείο.

Ωστόσο, μετά από συνεργασία με το τουρκοκυπριακό γραφείο, γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου καταλόγου.

«Η συζήτηση για τις στρατιωτικές ζώνες ξεκίνησε το 2009, ενώ το πρόγραμμα το 2006. Η ΔΕΑ είχε πρόσβαση σε διάφορους χώρους ταφής και είχε πολύ αξιόπιστες μαρτυρίες, που έδιναν ποσοστά επιτυχίας μέχρι 50% από τις ανασκαφές. Στην πορεία, όταν θελήσαμε να πάμε σε άλλους χώρους, απαίτησαν άδεια, οπότε άρχισε η συζήτηση για τις ζώνες, με τους Τουρκοκύπριους να λένε ότι ο τουρκικός στρατός έδωσε ήδη 29 άδειες, χωρίς ποτέ όμως να είχε δηλωθεί ως στρατιωτική ζώνη», είπε.

Μιλώντας με αριθμούς, ο κος Νέστορος ανέφερε ότι συνολικά έχουν γίνει εκσκαφές σε 1.138 χώρους, ενώ λείψανα έχουν εντοπιστεί στους 315.

«Όμως οι σημαντικές πληροφορίες από την αρχή του προγράμματος έχουν μειωθεί, εξ ου και τα αποτελέσματα δείχνουν την πτώση. Για το 2018, τα αποτελέσματα είναι πολύ χαμηλά», είπε.

Τόνισε δε ότι μέγα ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα λειτουργήσει η Τουρκία, η οποία επί του θέματος «φάσκει και αντιφάσκει», προσθέτοντας ότι η χώρα και ο στρατός δεν συνεργάζονται, με την προσέγγισή τους και τη στάση τους να αλλάζουν συνεχώς.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα