Αρνήθηκε την παραλαβή μεταναστών από Ελλάδα το Πακιστάν

Οι πακιστανικές αρχές έστειλαν σήμερα πίσω στην Ελλάδα ένα αεροπλάνο που μετέφερε 30 μετανάστες οι οποίοι είχαν απελαθεί αεροπορικώς από την Αθήνα, καθώς το Ισλαμαμπάντ υποστήριξε πως δεν έχει απόδειξη ότι είναι Πακιστανοί.

Η πτήση τσάρτερ προσγειώθηκε προς το μεσημέρι, όμως οι αρχές απαγόρευσαν σε 30 από τους 49 επιβάτες της να αποβιβασθούν, υπογραμμίζοντας πως η ταυτότητά τους δεν έχει αποδειχθεί και πως κατά συνέπεια δεν μπορούν να

απελαθούν βάσει της συμφωνίας επαναπατρισμού που υπογράφηκε το 2010 ανάμεσα στην ΕΕ και το Πακιστάν.

Το αεροπλάνο αναχώρησε για την Αθήνα τρεις ώρες αργότερα, σύμφωνα με τις αερολιμενικές αρχές, αφού οι 19 μετανάστες πήραν την άδεια να επιστρέψουν στο Πακιστάν.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το Ισλαμαμπάντ είχε ανακοινώσει πως αναστέλλει την ισχύ των συμφωνιών που έχει συνάψει για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών που απελαύνονται από τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Βρετανία, καταγγέλλοντας "κατάφωρες παραβιάσεις", κυρίως την έλλειψη "ορθής επαλήθευσης" της εθνικότητάς τους.

Η συμφωνία επανήλθε σε ισχύ πριν από μια δεκαριά ημέρες, έπειτα από μια επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Όμως οι πακιστανικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν ότι η σημερινή πτήση δεν ανταποκρίνεται στους όρους της συμφωνίας.

Ο πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Τσόντρι Νισάρ Άλι Χαν ανέφερε σε ανακοίνωση πως εμπόδισε την αποβίβαση αυτών "των ανθρώπων που εστάλησαν παρανόμως".

"Οποιοσδήποτε επαναπατρίζεται και τα χαρτιά του δεν έχουν ελεγχθεί θα στέλνεται με το ίδιο αεροπλάνο πίσω στη χώρα από την οποία απελάθηκε", τόνισε εκφράζοντας τη λυπη του για το γεγονός ότι μια "ευρωπαϊκή χώρα παραβιάζει τους πακιστανικούς νόμους παρά τη συνεννόηση με τον ευρωπαίο επίτροπο".

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πακιστάν υπογράμμισε από την πλευρά της πως οι πακιστανικές αρχές είχαν λάβει τους αριθμούς των διαβατηρίων όλων των μεταναστών που επαναπατρίσθηκαν μ' αυτή την πτήση, η οποία οργανώθηκε από κοινού από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αυστρία.

Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την είσοδο σε 30 μετανάστες, για τους οποίους δεν είχε λάβει αριθμούς δελτίων ταυτότητας, ανακοίνωσε η ΕΕ εκφράζοντας την απογοήτευσή της γι' αυτό και υπογραμμίζοντας πως η πληροφορία αυτή δεν απαιτείται βάσει της συμφωνίας επαναπατρισμού και πως έγκειται στις πακιστανικές αρχές, τις μόνες που μπορούν να το κάνουν, να βρουν τους αριθμούς των δελτίων ταυτότητας που λείπουν.

Πηγή - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα